Субсидията от лев за глас минава през червено ферари, шоу и зависимости от сивия сектор

Спестената сума ще над 21 млн. лева на година, подчерта Филип Станев

OFFNews 05 май 2021 в 10:59 7706 0

Депутатите обсъждат намаляване на държавната субсидия за партиите осем пъти. Правната комисия предлага на НС да не подкрепя законопроекта за политическите партии, внесен от Ива Митева и група народни представители от "Има такъв народ". 

В законопроекта се предлага намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. На проведения референдум 2 516 957 отговориха с "да" на този въпрос. Спестената сума ще е над 21 млн. лева на година, подчерта Филип Станев от ИТН. 

Явно, че популизмът върви добре в този парламент. Вашият лидер доста забогатя напоследък, докакто се подиграваше на хората. Подарявайте по едно червено ферари на българите. Няма да е лошо, замогнахте се", иронично се обърна Вежди Рашидов от ГЕРБ към депутатите на Слави Трифонов. 

Не е важно, че ще спестим 85 млн. за 4-годишен мандат. Но е изключително важно, че 2,5 млн. българи са гласували за това. Въпросът има общо с доверието - за да спечелите доверието на хората, гласувайте за лев на действителен глас, призова Пламен Данаилов от ИТН. 

Ще гласуваме 1 лев субсидия. Но имаме решение на КС, което отмени финансирането с дарения от юридически лица. Как ще продължи да съществува политическия живот в страната, предлагам ви да помислите. Смятам, че не е моментът по този начин да бъде решен проблемът, заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. 

Партиите могат да се финансират от членски внос, подчерта обаче Георгиев от ИТН. 

Наша последователна позиция е, че това не е правилно решение за икономия. И изборите са скъпо нещо, но това е демокрацията, заяви Явор Божанков от БСП. Ако към вас е имало очаквания, че ще правите шоу в парламента, вие сте отговорна партия и изпълнявате очакванията на избирателите си, обърна се той към "Има такъв народ". 

В становищетата на ОССЕ, Венецианската комисия и решението на КС, което още не е публикувано, ясно се казва, че публично финансиране на партиите трябва да има, но размерът му е изцяло в компетенциите на Народното събрание, подчерта вносителят Ива Митева. 

Позицията на ДПС е изключително последователна и точна. Първо участвахме в дебата в началото на този век дали да има публично финансиране на партиите. Общото мнение беше, че трябва, припомни Йордан Цонев. Тази субсидия беше увеличавана през годините, може би една-две идеи повече, отколкото е необходимо, уточни той. КС подчертава, че трябва да има публично финансиране. Но ние не смятаме, че с 1 лев финансиране какъвто и да е разход на партиите. Ние сме правили такава сметка по пера за партия, която има структури в цялата страна, допълни Цонев. Нашите избиратели не гласуваха "за" на рефендума на този въпрос, успяхме да ги убедим, допълни той. 

Трябва да подходим с уважение към референдума, но и почтено. Партиите или ще бъдат финансирани от бюджета, или ще се финансират непрозрачно със съответните зависимости, друг път няма, категоричен бе Цонев. 

Атанас Славов от Демократична България подчерта, че е възможно да се развива политическа дейност и без субсидия, но това е много трудно. Абсурдно е да оставим партиите в лапите на корпоративния интерес, важният въпрос е как да избавим партиите от лапите на мафията. ДБ няма да подкрепи субсидия от 1 лев, категоричен бе той. 

Много е хубаво как се говори за принципност и се пренебрегва волята на бг народ. ИТН взима 10 лева членски внос. Проблемът за издържането на партиите е въпрос на партиите. Тук има такива, които взимат 2 лева на година от членовете си, а се издържат от парите на хората, заяви Тошко Йорданов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови