Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СУ към БСП: Спрете с опитите да ни въвличате в политика!

Александра Маркарян 05 май 2015 в 17:41 4299 5

Снимка http://bitys.med.uni-sofia.bg/

Ръководството на Софийския университет излезе с позиция, в която призова политическите партии да спрат с опитите си да въвличат висшето училище в "политически битки". Поводът за нея е протестът на столичната организация на БСП заради отказа на Алма матер да разреши партийно мероприятие в "Екопарк Варна", който е част от Университетските ботанически градини.

От Алма матер подчертават, че частна фирма е поискала да проведе събитието, като е скрила от СУ, че става въпрос за събитие на политическа партия.

Ето какво се казва в позицията на ръководството на СУ:

Във връзка с изявления на председателя на Градския съвет на БСП Варна Борислав Гуцанов отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да заяви следното:

Заявлението за провеждане на мероприятие на територията на „Екопарк Варна“, който е част от Университетските ботанически градини, е подадено от частна фирма и от него не е видно, че планираното събитие е пролетен празник на политическа партия. Ръководството на Софийския университет, в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование и Правилника на СУ, е отказало разрешение за провеждане на събитието, след като става ясно, че мероприятието е на политическа партия.

Припомняме, че това не е първият опит най-старото висше училище в България да бъде въвлечено в политическия живот, сред които за основаване на политически движения на Татяна Дончева, Христо Стоичков и др. Ръководството на СУ последователно отстоява позицията на академична автономност и надпартийност и до този момент на никоя политическа партия не е било разрешавано да провежда събития никъде на територията на Софийския университет.

Софийският университет спазва стриктно задълженията си по отношение на „Екопарк Варна“, който е първият по рода си у нас и на Балканите, и с усилията на професионалистите от Университетските ботанически градини превърна мястото в едно от най-добре поддържаните и привлекателни за варненци, които са винаги добре дошли там. Колкото до заканите на Борислав Гуцанов за променяне на статута на парка, ръководството на СУ може само да припомни, че спазването на подписани споразумения е задължително във всяка една правова държава.

Ръководството на Софийския университет изразява своята надежда политиците от всички партии да спрат с опитите си да въвличат най-авторитетната образователна институция в страната в политически битки.

Реакцията бе по повод критика на Борислав Гуцанов. Текстът, озаглавен "Професоре, защо? Или да питаме кой..." и публикуван в личния му сайт, гласи:

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев забрани да се организира празник за варненци в „Екопарк“ – Варна, който е част от града. От кабинета си в София той разпоредил устно да бъде отказан достъп до градината, защото е по инициатива на БСП. Позовал на текст, който забранява политическа дейност на територията на висшите училища, въпреки че във водените предварително разговори с екипа му такъв проблем не беше очертан. Екопаркът е на разпореждане на СУ. Аргументът му бил, че ще се прави предизборна агитация с мероприятието за Гергьовден. Не е ясно защо проф. Илчев е решил, че ще се прави агитация след като в момента кампания за избори няма. Не е ясно и защо след като събития там са провеждали други политически сили за моята партия това е забранено.

Проф. Илчев може и да има формално основание, но ми е интересно как точно в този момент реши, че празникът на Гергьовден не може да се състои. Мисля си дали пък някой високопоставен управляващ не го е посъветвал да го стори. Професоре, кой?

На 6 май искахме да организираме пролетен празник за варненци. Избрахме екопарка, защото е подходящ за това. Поканихме Славка Калчева и варненски самодейни, и професионални състави, за да стане наистина празник. В последния момент, след като всичко е организирано, получаваме отказ да влезем на територията на парка. За каква агитация говори проф. Илчев – не зная, зная, че целта ни беше да организираме пролетен празник, а не митинг.

Смятам, че е крайно време този екопарк да стане варненска територия, а не да бъде управляван от столицата. Още на следващата сесия на общинския съвет ще внесем предложение кметът да поиска с официално писмо той да бъде върнат на града ни. Не може и не трябва да позволяваме София да забранява на варненци да ползват собствения си парк. Или трябва да чакаме проф. Илчев да постави на входа на парка хора, които да питат варненци имат ли определена политическа принадлежност, и ако имат да не ги допускат до поляните.

Спомням си, как преди само няколко години с проф. Илчев подписахме споразумение, с което като председател на общинския съвет във Варна приех да отстоявам територията на екопарка да бъде вписана като зелена зона в Общия устройствен план на града, за да бъдат пресечени всички опити там да се строи. Изпълнихме го. А сега същият този проф. Илчев забранява на варненци празник в същия този екопарк.

Май наистина е време Варна да си върне екопарка и София да спре да се опитва да управлява града ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews