Страната не е имала премиер като мен досега...

OFFNews 30 юли 2021 в 21:55 7908 2

Снимка president.bg

Страната не е имала премиер като мен досега - амалгама между хуманитарно образование и бизнес опит, заяви в интервю за "Панорама" на БНТ кандидатът на Има такъв народ за премиер Пламен Николов.

Той твърди, че преди две седмици е имал разговор със Слави Трифонов, по време на който е станало ясно, че кандидатурата му за министър-председател е "един добър вариант въобще за Има такъв народ".

Между нас има изградено доверие, ние се познаваме от преди три години, още по времето на кастингите за политици, веднага след референдума, каза Николов.

Кандидатът за премиер обаче отказа да съобщи персоналния състав на бъдещия кабинет, както и дали служебни министри ще влязат в него.

На въпрос, предимство или недостатък е това, че хората не го познават, Николов отговори, че в известен смисъл е и двете:

"От една страна е недостатък, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, не познават начина, по който работя. А е предимство, защото със сигурност страната не е имала премиер като мен досега. Човек, който идва от бизнес средите, човек, който има от една страна хуманитарно образование и бизнес опит, тоест аз съм една възможна амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали подобна констелация принципно в нашия политически живот."

При всички положения аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти – мултинационални, мултиконтинентални, бих могъл да кажа, така че смятам да прелея този бизнес опит и в политиката, обяви той.

COVID болници в България

В първото си интервю като кандидат за премиер Николов съобщи също така, че управленската програма на Има такъв народ предвижда създаването на COVID болници у нас:

"В края на краищата това е отговорност на едно правителство и ние имаме заложени такъв тип мерки в нашата програма по здравеопазване - едно от основните неща е, че ние ще опитаме да обособим COVID болници."

Това е нещо, което със сигурност не беше направено досега и сработи навсякъде другаде по света, отбеляза кандидатът за премиер.

Промяна в политиката към Македония

По отношение на българската политика към Скопие Пламен Николов изненадващо обяви, че тя със сигурност няма да е по линия на конфронтацията:

"Вие знаете за Преспанския договор през 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. Това е нещо, което особено много ни притеснява. Така че по никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможността за тяхното европейско бъдеще по някакъв насилствен начин, или по начин, който се упражнява от други балкански държави".

"Но това не означава, че няма да отстояваме своя национален интерес. Как точно ще бъде направено това? Може би чрез ревизия на самия този договор и преразглеждането му. Но това е един момент, който трябва самата комисия по външна политика, която е при нас в партия ИТН, да бъде събрана, да вземе съответното решение и ако един ден имаме възможност да управляваме и този кабинет успее да влезе в своите функции, оттам нататък ще видим всичко, което трябва да се случи в тази външнополитическа линия" - заяви още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови