Стихове и бира в парламента заради законопроекта за комунизма

OFFNews 24 ноември 2016 в 11:02 6860 4

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен буквално взриви парламента. Голяма част от депутатите не бяха на местата си, по време на обсъждането се чуваха крясъци, някои от депутатите влязоха в пряк сблъсък лице в лице, на трибуната беше изваден дори алкохол, а депутат рецитира дори стихове.

Промените в закона предвиждат всички символи, които възхваляват комунистическия режим, да бъдат премахнати, а изучаването на комунизма да влезе в учебниците и да се учи в училище.

Залата е разделена на две части – депутатите от БСП. АБВ и ДПС, както и от Атака са категорично против този законопроект да бъде разглеждан. Реформаторите и ГЕРБ подкрепят промените, патриотите са раздвоени.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро обясни от трибуната личната си позиция: „Целият таван на бюджетната комисия е обсипан с петолъчки, целият партиен дом е в символи, зад нас е мавзолеят, зад нас има знаме с петолъчки. Моят баща е бил комунист – металург цял живот. Паметникът му е с петолъчки, трябва да го бутам ли? Комунизмът си отиде 89-а година, 27 години след това е имало парламенти и те не приеха репресивен закон със задна дата, които ще са повод за разделение на нацията“.

Той се обърна пряко към един от вносителите на законопроекта депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов: „Баща му го е отгледал, изучил го, сега се отрича от него“.

Тези думи предизвикаха Славов, който стана от мястото си и застана лице в лице срещу него, казвайки му нещо.

Малко преди това депутатът от „Атака“ Илиян Тодоров стана от мястото си и занесе на трибуната бира, която има петолъчка на етикета си и наруши дневния ред в залата, от нея се чуха с призивите: „Глоба, затвор“.

Славов взе думата и поиска от председателя на Народното събрание да изнесе алкохола от парламента. „Отзад пият, веднага да се изнесе алкохолът от залата. Не е редно да се държи алкохол в Народното събрание“, призова Петър Славов.

Преди това лидерът на ДОСТ Лютви Местан предизвика лидера на БСП Корнелия Нинова: Готвите се за властта и единственото, което искате, е да изпълните руската стратегия и да отклоните България от НАТО“. Той посочи, че Нинова е имала среща с генерал Решетников, на която е поставен въпрос за членството ни в ЕС и НАТО. „Всичко друго е опит за прикриване на този грамаден гаф. Призовавам всички демократични сили да излязат от унес, защото се намираме пред голяма опасност, която идва от Изток“, каза Местан. А Нинова му отговори: „Местан, вие лъжете и нямам никакво намерение да обяснявам, че ген. Радев не е поставен нито от Изток, нито от Запад, това е номинация на БСП и Радев е избран от народа. Ген Радев е български президент, уважавайте избора на народа“. Тя беше категорична, че приоритети на БСП са за европейското бъдеше на България.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също коментира закона: „Трябва ли да правим това, което правиха комунистите – да махат символите на царете, когато дойдоха на власт. Защо да разделяме хората? Раздвоен съм“.

Депутатът от АБВ Иван Станков защити: „Негативите са ясни - тоталитарен режим, диктатура на пролетариата и други неща. През този период имаше и огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават“.

А от ГЕРБ са категорични, Лъчезар Иванов каза: „Длъжни сме към нашите деца да разкажем, да дадем истината какво е било“. Напомни Възродителния процес, който е унищожавал собствения си народ и призова да се приеме законопроекта.

От „Атака“ коментираха:“Комунизмът е мъртъв и вие гласувате закон срещу мъртвец“.

Четин Казак от ДПС също взе думата и каза, че усети ли десницата че губи властта, намират законопроект с който да противопоставят БСП на ДПС и заяви, че ДПС никога не е правило компромиси с темите, които засягат престъпленията на комунистическия режим, но не каза в прав текст дали партията ще подкрепи законопроекта за комунизма.

Депутатът от БСП Таско Ерменков пък започна да рецитира стихотворение на Веселин Ханчев:

Лъжете се, ние ще живеем
епохата ще бъде наша плът
ний толкова се борихме за нея
че победихме и самата смърт.

Ерменков бе категоричен, че този законопроект е доказателство, че този парламент е безполезен и вреден и колкото по-бързо се разпусне, толкова по-добре.„За 27 години не можахте да съхраните нищо, с което да затъмните миналото. Сега започнахте да воювате със символите, паметниците и умрелите. Какво ще правим с филмите – „Тютюн“, „На всеки километър“, „Крадецът на праскови“ и книгите – и там ли ще напишем на народа, че е престъпно? А стихотворенията на Гео Милев и Веселин Ханчев. Вие искате да убиете за втори път тези хора, няма да успеете да ги убиете за втори път“.

Дебатите продължават, предстои гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

3

косата

24.11 2016 в 14:09

Вече ти написах по другата статия, че псевдо демократите са деца и други с тежки обвързаности към комунистите и ДС. Самият факт, че се чува морзилски вой (обичам!), показва че това е едно закъсняло с 27 години, но правилно решение