Комунизмът в учебниците на дневен ред

OFFNews 24 ноември 2016 в 07:16 4762 10

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен днес е първа точка в дневния ред на парламента.

Вчера промените в закона, които реформатори предлагат, вбесиха БСП. Янаки Стоилов поиска законопроектът да бъде оттеглен, а парламентът да не се превръща в историческа институция.

От името на ГЕРБ Георг Георгиев каза, че е срамно в 21 век да се величае комунизма. А един от вносителите Петър Славов се обърна директно към червените депутати: "Подкрепете промените. Признат грях - половин грях".

С всички парламентарни хитрини и процедури БСП успяха да отложат гледането на законопроекта за днес, но като се има предвид как беше подкрепен от мнозинството и изненадващо влезе е дневния ред, се очаква промените в Закона за комунизма да бъдат приети.

А те са:

Всички държавни и местни управници и физически лица да премахват от територията, на която са собственици всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и БКП. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване.

В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица 2000 лв.

Другата промяна в Закона е периодът 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

24.11 2016 в 09:08

Самаел, ами да не ги избираме. Да не им даваме власт и самочувствие на вождове и учители. Това е, което ни позволяват принципите на правовата държава. За съжаление не умеем да използваме тези принципи в своя полза и шепа тарикати правят каквото си искат.

Поздрав!

29216

2

Лопе де Вега

24.11 2016 в 07:50

Изалина, няма риск в случая. Знаем кои ще пишат учебниците и можем да си представим какво ше учат горките деца. Пак ще има лъжи, псевдоисторическа плява и пудрене на детските мозъци. Така се възпроизвежда новото попълнение от полуграмотен "електорат". Нали утре отново ще има референдуми и избори?

Поздрав!

29585

1

Izalina

24.11 2016 в 07:30

"да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище"

Ето от това ме е страх. Кой ще представи обективно на хлапетата нещата?

Още в началото на 90-те в учебниците по история и география (вкл.икономика) имаше явно противоречаща си (или поне с очевидна пристрастност към определени събития от най-новата ни история) информация в зависимост от изданието, а тогава липсваше ИЗОБИЛИЕТО, от което избират днешните училища.

Рискуваме да се налага да учат глупости.