Стефан Янев съобщи причините, довели до оставката му

Ружа Райчева 07 март 2022 в 19:10 8497 5

Снимка Архив

Бившият министър на отбраната Стефан Янев съобщи пред bTV причините, довели до искането на оставката му от премиера Кирил Петков. 

Дни преди да се раздели с министерския си пост Янев е поставил въпроса за евентуални компенсации заради закъснението при доставката на изтребителите F-16 от САЩ. 

Другата разделителна линия е била заради вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова - миналата седмица тя заяви, че Стефан Янев е предложил в България да има войски от други натовски държави.

Последната конфликтна точка е Съветът за сигурност към министър-председателя, към който Янев е настоявал да се състави секретариат и този секреатариат да изпълнява функциите на ситуационен център при криза. 

Компенсации от САЩ заради F-16

Според Янев забавянето в доставката на изтребителите ще бъде от порядъка на 15-18 месеца.

"Пред американски представители поставих въпроса за компенсиране на закъснението, или поне да планираме това закъснение. За съжаление малко след тези разговори се случи моята оставка. Съвпадение вероятно, не искам да правя спекулации", заяви той. 

Същевременно бившият военен министър е на мнение, че България не бива да праща свои изтребители да пазят украинското небе, тъй като тогава няма да има с какво да се пази нашето. "В момента имаме не повече от 10 изтребители", каза Янев. 

Батальонната група

Стефан Янев смята, че не е разбран в Министерски съвет по отношение на т.нар батальонна група, която Българската армия вече е започнала да изгражда:

"Неразбирането е, че в едни такива времена като днешните всеки емоционално или по друг начин започва да разбира от стратегия, военно строителство и всичко останало. Тънките линии в самата коалиция по отношение на какво искат и могат да подкрепят водеха до някакъв вид допълнително обяснение."

Според него тогава той е обяснил, че Министерството на отбраната разчита на развитие на батальонна група на базата на български войски и там където има дефицити, да бъдат запълнени.

"Най-голямото разминаване беше в позицията на г-жа Нинова, която заяви миналата седмица, че съм настоявал за нещо друго. От една медийна изява разбрах, че сме говорили на различен език", каза Стефан Янев. 

Секреатариатът към Съвета за сигурност към министър-председателя

По думите на Янев докато е бил министър, усилено е работил със своя екип да възроди дейността на Съвета по сигурност към министър-председателя, а към съвета има секретариат, който играе ролята на кризисен ситуационен център.

"Докато бях министър, ние направихме необходимото, за да бъде създаден, намерихме и подходящ човек, който да го оглави. Неколкократно поставях въпроса и настоявах да бъде назначен човек, който и да е той. Разбира се, премиерът избра друг човек, не този, който бях подготвил. Този човек, който сега бе назначен за секретар, не съм чул и видял да е направил постъпки за попълване на местата на този секретариат, в резултат на което нямаме функциониращ ситуационен център като държава", каза бившият военен министър.

Той твърди, че се е налагало да се компенсира липсата на този секретариат с по-чести съвети в Министерството на отбраната.

"Днес чух по новините, че се създава поредния щаб - признание за това, което казвам, че този секретариат го няма", заяви Янев. 

Той категорично отрече да е настоявал на своето предложение за секретар. "За съжаление Петков не го прие като предложение, намери си друг човек, това е негово право. В крайна сметка виждаме, че нямаме секреатариат и ситуационен център", каза още Стефан Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

07.03 2022 в 23:58

Почна се с мръсните игрички

2744

4

AAA

07.03 2022 в 23:03

Ей тоя е толкова уморен и честен , че веднага си спретна една партийка . Ама докато дойдат изборите спонсорите му ще са в Хага .

-2175

3

IvanGrozn

07.03 2022 в 21:21

Е добре, а защо реши да пелтечиш по фейсбук, а? Нещо много внимание искаш да привличаш към себе си. Причината е ясна само че не знам кой ще гласува за теб, Янев, ще обираш утайката от Възраждане май.

643

2

mnbvcxz

07.03 2022 в 20:56

Какво забавяне бе, някой още ли вярва, че САЩ ще ни доставят изобщо някакви самолети?

 
X

Подкастът на OFFNews