Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Стефан Янев: Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони

Ангел Марковски 07 април 2022 в 14:42 1975 4

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Стефан Янев

"Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони". Това каза пред БНР бившият служебен премиер Стефан Янев и бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков и подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка:

"Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев - б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник".

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

"При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план", смята Стефан Янев. Според него с предоставянето на военна помощ България става част от конфликтa. "Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки - от гледна точка на икономическите последици", каза той.

В същото време 28 от 30 страни членки на НАТО вече изпратиха военна помощ за Киев и там не виждат връзка между помощта и "въвличането във война". В Устава на ООН оказването на подкрепа на една от воюващите страни, и особено на тази, която е нападната, не представлява въвличане в конфликта.

Според Стефан Янев България има нужда от още изтребители, но сега и веднага. Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение, каза още той. 

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

"Дали ще потекат реки от мед и масло - това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента".

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията "Джемкорп", която предлага "проекта с т.нар. батериен парк". По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения. Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект, прогнозира той.

Янев критикува и позицията на премиера Кирил Петков за Северна Македония, която показвала непознаване на проблема - "на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък". Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес, коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

"С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти", заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

4

офф бее

07.04 2022 в 17:28

Опс. Служил е! 7 години. Седем години с униформа.
И после 25 - с костюм... Маладец..

-60

3

офф бее

07.04 2022 в 15:57

Някой знае ли този "офицер" в кое поделение е служил? Като лейтенант, като капитан, майор... Дали има поне ден в истинска казарма? Командвал ли е войници? Или от Военното училище - директно в някой щаб на топло... Питам за една леля!

2550

2

alfakentavur

07.04 2022 в 15:50

Е хайде сега. Резидента Радев от стационарен от Кремъл, а той предава на Янев с подхвърлени през прозореца написани на ръка бележчици.
Нали един въздушен "ас" на Империята на злото го плениха с листче с написани на ръка координати. Здесь то же самое.

2073

1

Johnny B Goode

07.04 2022 в 15:24

А ти се управляваш по стационарен телефон от Кремъл.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews