Стефан Янев поиска партиите да сключат коалиционно споразумение

OFFNews 28 юли 2021 в 10:36 3160 0

Снимка Министерски съвет

Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности. В политическото говорене думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание, например "обединение". Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев преди началото на редовното правителствено заседание. 

"Разбирам, че думата коалиция до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", добави той.

По думите му е време да се премине от политическо говорене към политическо действие, тъй като "от това ще проличи готовността на партиите да работят в интерес на България, както и мотивацията им дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели".

Министър-председателят призова политиките на парламентарните сили да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в посока обществения интерес.

"Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство. Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика както в сферата на образованието, така и по отношение на борба с корупцията, от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, от спешни и адекватни мерки за борба с демографска криза, от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората", добави още той. 

Преди старта на преговорите за кабинет "Има такъв народ" обяви, че няма да правят коалиция, а ще предложат самостоятелно правителство, за което търсят подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови