Станка Желева към Радев: Ще отговаряте пред българския народ за национално предателство

Дъщерята на президента Желю Желев изпрати отворено писмо до Румен Радев

OFFNews 04 юни 2023 в 13:09 20512 13

Снимка Архив

Станка Желева

"Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята."

Това написа в отворено писмо към Румен Радев Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев.

Тя започва писмото си с обръщение към Радев, който нарича "патриота-путинист" и "президент-позор".

Препечатваме писмото на Станка Желева в пълен размер:

Вие бяхте избран от българския народ, за да бъдете президент на всички българи, независимо къде се намират по света. За да ги обединявате и защитавате демокрацията, политическите, икономическите и културни национални интереси. Да бъдете гарант за гражданския мир и развитие на България и интегрирането ѝ в европейското демократично семейство.
Вие сте избран, за да бъдете надпартиен медиатор, да помагате в решаването на политически конфликти в България, да постигате консенсус в разногласията на политическите паритии в името на политическата стабилност и мир в България. Да бъдете гарант за работещо демократично правителство и работещ парламент.

Но каква е вашата реална роля в българския политически живот?

Вие грубо потъпквате националните интереси, Конституцията, всявате политически раздор, а вашите неадекватни политически действия и бездействия отдалечават България от демократична Европа и я хвърлят в международна изолация. Насърчавате разпалването на безпрецедентен българо-русофилски национализъм и постепенно езикът на омразата става официален език в българския политически живот.

Къде сте вие, стожерът на гражданския мир и толерантност? Днес, раздирана от политически кризи с вашето бездействащо съдействие, страната ни се превръща в инструмент на руски имперски интереси. Руши се доверието на българите в демокрацията, европейските ценности и политическите институции. България се превръща в ненадежден политически партньор, затънала в корупция и перманентна политическа криза.

Президентската институция, която в турболентните години на прехода беше гарант за стабилността, демокрацията, гражданския мир и държавността в България, вие превърнахте в щаб- квартира на руската « Специална операция » в България, Балканите и Европа под ръководството на Елеонора Митрофанова.

В момента в Европа, само на няколкостотин километра от България се води война. Украйна - една независима европейска държава, е нападната от руската тоталитарна империя. За малко повече от година стотици хиляди хора - войници и мирни граждани, загинаха в една напълно безсмислена война, започнала заради имперските амбиции на един самозабравил се диктатор.

Бойните действия в Украйна се водят от първия ден на войната, на територия където живеят над 300 000 етнически българи. Села и градчета, изцяло или преобладаващо заселени с наши сънародници, биват унищожавани. Български училища и читалища, затваряни и разрушавани, българи избивани, малтретирани и принудително изселвани в Русия. На българите в окупираните от руския агресор региони е забранено да говорят майчиния си език. Стотици български младежи се сражават и загиват като герои на страната на украинската армия, защитаващи правото си да живеят свободно и да говорят майчиния си български език.

Какво направихте вие, българският президент, за сънародниците ни в Украйна? Как защитихте българските национални интереси? Как подкрепихте нашите сънародници?Изпратихте ли военна и хуманитарна помощ за тях? Извикахте ли руския посланик, за да осъдите категорично агресията на Русия? Връчихте ли протестна нота и поискахте ли незабавно прекратяване на военните действия и изтегляното на Русия от Украйна? Внесохте ли искане за международно разследване и съд за военните престъпления на Русия над етническите българи в Украйна?

Не, защото така би постъпил всеки доблестен президент на България.

Като истински мерзавец, за да не вземете позиция за една напълно необоснована и непредизвикана военна агресия, се обявихте за мир, нарекохте се «миротворец». Обявихте се против въвличане на България във войната, с ясното съзнание, че в деня, в който Русия нахлу в Украйна, тя обяви война и на България, на Европа и на повече от 300 000 наши сънародници, бесарабски българи.

Като истински страхливец, наричайки се «миролюбец», скрихте вашата подкрепа за Русия в агресията над Украйна . Като «миролюбец» отказахте да изпратите оръжие и военната помощ за Украйна, гласувана в Парламента, открито потъпквайки Конституцията. и оставихте и нашите сънародници на произвола на съдбата. Не отговорихте на откритите им писма и призиви да осъдите агресора, да им помогнете, да ги защитите. Да осъдите езика на омразата, проруския национализъм и брутални провокативни действия на партия « Възраждане » и нейният фашизоиден лидер Костадин Костадинов - заплаха за демокрацията и европейското бъдеще на България.

Защо не осъдихте «демонстрациите за мир и неутралитет» с развятите знамена на руския агресор?

И понеже сте «миротворец» и не поискахте да вземете страна в този конфликт, многократно публично демонстрирахте вашата близост на важни национални събития и чествания със скандалната Елеонора Митрофанова - посланик на страната агресор, която при един президент, истински служещ на България, отдавна би била изгонена за многократните си, открити антибългарски и анти европейски провокации.

Като « миротворец » открито застанахте срещу формирането на проевропейско, редовно правителство, което има шансове най-после да бъде формирано с много компромиси. след двегодишна безпрецедентна политическа криза, за която вие носите лична отговорност. Впрегнахте цялата държава и лично контролираните от вас служби за сигурност да торпилират формирането на стабилен Парламент и Правителство със старите прийоми на ДС: активни мероприятия, саботажи, незаконни записи, провокации.

С какви правомощия вашите марионетни правителства взимат решения за бъдещето на България и работят за руските икономически и политически интереси както на Балканите, така и в Европа?

Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята.

Станка Желева Желева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

18

popKancho

07.06 2023 в 20:11

Поздрвления! Много точно, смело, и пълно описание на нашият позорен пРезидент... Той е точно от категорията хора които аз неотдавна категоризирах ей тука:

https://popkancho.blogspot.com/p/blog-page.html

Пути-нист: Срам и позор за Българският народ.

860

17

Constanza

06.06 2023 в 08:26

Ами, ще отговаря. Колкото е отговарял някой досега.

-329

14

6екеr4о

05.06 2023 в 14:56

Аз също се подписвам под всяка дума, също не бих могъл да формулирам отвращението си от пРезидентина, но винаги остава един горчив привкус от фамилията на тази художничка.

Никой не е отговорен за деянията на родителите си, но президент Желев, Царство му Небесно, бе един от основните играчи в началото на прехода и ръководеща фигура на огромната измама, наречена СДС...

2750

13

alfakentavur

04.06 2023 в 23:38

Подписвам се под всяка дума и чистосърденчо признавам, че не бих могъл да го кажа по-добре!

635

12

Джендо Джедев

04.06 2023 в 23:18

Прекрасен текст! Но преZидентчето има поръчение да изпълнява, ще каже, че не го плюят, а дъждец го вали!

8225

10

Trabajo

04.06 2023 в 17:44

Браво, Станка!
Браво!

Чудесно казано.