Станишев: Съжалявам за прекомерната власт на ДПС

OFFNews 08 февруари 2015 в 11:32 6539 24

"Не беше грешка, че БСП и ДПС направиха коалиция, защото страната трябваше да бъде изтръгната от ръцете на ГЕРБ. Съжалявам обаче, че във времето ДПС натрупа непропорционално позиции във властта."

Това заяви лидерът на ПЕС, бивши председател на БСП и бивш премиер Сергей Станишев по повод управлението на кабинета "Орешарски" в коментар пред bTV тази сутрин.

По повод целувката между него и Лютви Местан след извинението за Възродителния процес Станишев заяви: "Моето извинение към избирателите на ДПС бе абсолютно искрено и човешко.Не съжалявам за това, защото всички българи, турци, арменци, роми трябва да се чувстват равноправни граждани и държавата да бъде справедлива към тях", допълни той.

Той се оплака, че при Орешарски имало протести заради заем от 1 млрд. лева, а новото правителство заложило 8 млрд. лева, но никой не протестирал.

“Кабинетът на четворната коалиция си осигурява комфорт за сметка на бъдещето, теглейки нови заеми. Само за тази година са 8 милиарда – по 1200 лева на всеки българин. При Орешарски имаше протести за заем от 1 милиард лева, а сега са изтеглени 8 милиарда и няма реакция. При този темп за четири години всеки гражданин ще осигури спокойствието на властта с 5000 лева за своя сметка", заяви Станишев.

Според него програмата на правителството "няма амбиция и конкретни измерители".

"За 15 месеца кабинетът "Орешарски" осигури 50 000 нови работни места, а този на Борисов планира 12 000 за 4 години. Правителството с мандат на БСП размрази и осигури пари за 14 социални плащания за майките, възрастните, бедните и децата. Сега за 3 години – нула”, категоричен бе Станишев.

Той коментира, че сегашното правителство само е укрепило статуквото, от което хората са недоволни и това е шанс социалистите "да предложат нов ляв разказ за бъдещето на България като справедлива, социална, просветена и суверенна държава". 

“Има глад за леви политики, които да дадат бъдеще и на страната, и на хората. БСП има и експертен, и интелектуален потенциал да изпълни тази мисия”, добави още Станишев.

Според него в инициативата на Кирил Добрев и Мая Манолова за създаване на МОЛ за леви идеи има потенциал.

Бившият лидер на БСП не пропусна да коментира и политиката на АБВ. „Поведението на АБВ ми напомня на една рапърска песен „Хем със мен си, хем до мен си. Хем си, хем не си”, каза Станишев.

„АБВ отчаяно се нуждае от лява идентичност, защото се отказаха от всичко, за което говореха. Превърнаха се в брошка на ревера на Борисов”, каза още президентът на ПЕС.

Той подчерта, че няма нищо общо между коалицията между християндемократите и социалдемократите в Германия и четворната коалиция у нас.

„Там има ясно разписано споразумение и равноправно партньорство. Тук има присъдружие на трите малки партии, които обслужват ГЕРБ”, обясни Станишев.

Той потвърди, че има самочувствието да се кандидатира отново за президент на ПЕС на предстоящия Конгрес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews