Станишев: Работа и справедливост за младите. Това е нашата битка!

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 16:46 3644 4

"Младежите искат работа и социална справедливост. Това е нашата битка".  Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на мащабно събитие в Брюксел, организирано от Групата на социалистите в Европейския парламент в сътрудничество с ПЕС, представители на социалдемократически партии от националните парламенти, Групата на ПЕС в Комитета на регионите и Съвета на Европа, Фондацията за европейски прогресивни изследвания, Глобалния прогресивен форум, множество представители на гражданския сектор и неправителствени организации, активисти и младежи.

Конференцията е началото на серия от събития и инициативи във всички европейски страни, които имат за цел в следващите 18 месеца да произведат новата, лява визия за Европа.

Станишев дискутира нуждата от промяна в Европа заедно с председателя на ЕП Мартин Шулц, Върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини, Жан-Ив Леконт, член на френския Сенат и Любош Блаха, председател на Комисията по европейски въпроси на словашкия парламент.

„Условията, в които расте младото поколение днес, ще определят бъдещето развитие на Европа. В целия свят, младите хора са загрижени за работата и реализацията си, както и за социалната справедливост. Като баща, не искам децата ми да израснат в свят, в който тяхното поколение обвинява родителите си за трудните условия. Нашата задача днес, като социалисти, е да съхраним и развием европейския социален модел и социалната държава – това беше ключово постижение на прогресивното движение през ХХ век. Това трябва да бъде нашата битка. Надявам се да мобилизираме широка подкрепа за предложения от ПЕС Европейски младежки план, в рамките на който да постигнем разширяване на Младежката гаранция, въвеждане на културни чекове за всички млади хора в ЕС, разширяване на обхвата на програмата за образователен обмен Еразъм+ и по-добра грижа за децата.“, заяви Станишев.

Председателят на ЕП Мартин Шулц акцентира на проблема с набиращия сили популизъм в Европа, най-вече от страна на крайно-десни партии: „Наш дълг е да възстановим социалната справедливост, доверието на гражданите в европейския проект и политиката като цяло, да помагаме на тези, които глобализацията и неолибералният подход „всеки за себе си“ маргинализират. Ренационализиране на политиката и политиките обаче няма да ни помогнат да запазим социалните стандарти. Тъкмо обраното. Противниците на обединена Европа и крайно-десните винаги имат изкупителна жертва за всичко, винаги намират кого да обвинят, но никога не предлагат решение или нещо градивно“.

Първият дипломат на Съюза Федерика Могерини сподели, че Европа преди всичко изживява криза на самочувствието. Според нея ЕС има силите да се справи с всички предизвикателства, ако намери необходимото единство.

Сред останалите участници в събитието бяха Ан Идалго, кмет на Париж, бившият белгийски премиер Елио ди Рупо, бившият италиански премиер Масимо д'Алема, председателят на конфередерацията на европейските синдикати Лука Визентини, Маркус Тор, заместник-председател на групата на ПЕС в Комитета на регионите, Ян Желонка, професор по европейски политики в Оксфорд, множество младежи – представители на неправителствени организации, и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25481

4

Izalina

20.10 2016 в 17:37

тоя съвсем зацикли

12167

2

поп Дръвчо

20.10 2016 в 17:16

За повечето млади които познавам справедливост и работа са взаимноизключващи се неща - ако сме справедливи, те трябва да бъдат изхвърлени от работа.