Станишев покани Борисов на "европейски дебат"

OFFNews 08 март 2014 в 09:15 5717 16

Искам да поканя лидера на ГЕРБ да направим европейски дебат за бъдещето на България и за бъдещето ни в Европа. Нещата не се свеждат само до еврофондове.

Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев по БНТ.

"В Европейския съюз има сблъсък на две политически сили - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Това е сблъсък на две алтернативи", заяви Станишев.

"ЕНП казват, че ЕС се развива добре. Ние европейските социалисти заявяваме много ясно, че огромна част от европейските граждани са разочаровани", подчерта той.

Той заяви, че ПЕС искат европейските граждани да бъдат равноправни и да не са намали бедността и безработицата, които са едни от основните проблеми на Евросъюза.

„Искаме ЕС на равноправието, на това хората да имат работа. ЕНП е партията на статуквото. Десницата управляваше ЕК и Европейския парламент два поредни мандата. Тя определи основните параметри на европейската политика, която ни докара до това състояние. Хората са дълбоко разочаровани от Европа, която виждат. Ние не искаме такава Европа за нейните граждани”, подчерта Станишев.

Лидерът на ПЕС обърна внимание на факта, че на предстоящите през май евроизбори за пръв гражданите на съюза ще могат да избират своя председател. Той призна достойнствата на Жан-Клод Юнкер като един „авторитетен и почтен политик, истински европеец”.

Станишев посочи, че кандидатът на ПЕС за председател на ЕК Мартин Шулц винаги е бил справедлив и към България. Лидерът на БСП припомни, че през последните 10 години проблемите за страната ни произтичаха от дясно - и при нашето присъединяване към ЕС и при по-нататъшно ни третиране вече като член. „От дясно се чуваха гласовете - много се разширихме, България и Румъния трябва да изчакат. За Шенген именно Шулц каза, че Европа трябва да е справедлива: след като България е изпълнила критериите, тя трябва да стане член на ЕС”, каза Станишев и попита риторично дали ние българите ще продължим да искаме да сме периферия и хора втора ръка.

„Алтернативата е Мартин Шулц. Той е истински кандидат на хората. Мартин е тръгнал от низините, държал е малък бизнес, но винаги е отстоявал позиции. Той чува проблемите на хората”, подчерта Станишев и обърна внимание на различията между двата конгреса - този на ЕНП в Дъблин и на ПЕС в Рим. „Посланието на конгреса на ЕНП: ние сме елита. Докато конгресът на ПЕС беше отворен и по-народен. Ние сме истинската политическа, европейска партия”, заяви Станишев.

Той отбеляза, че сблъсъкът на двете алтернативи в Европа се случи и в България. „Тук двете политически сили са БСП и ГЕРБ. Искам да поканя лидера на ГЕРБ да направим европейски дебат за бъдещето на България и за бъдещето ни в Европа. Нещата не се свеждат само до еврофондове”, заяви Станишев и добави, че след няколко дни Националният съвет ще вземе своето решение кой ще оглави листата на БСП за евроизборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!