Станишев не смята, че Русия е сериозна заплаха за България

OFFNews 16 септември 2017 в 09:34 5655 1

„Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни”, каза в ефира на Нова телевизия лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. 

"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси", заяви още политикът.

По думите му всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи и за САЩ, Русия и други големи евространи. „Под една или друга форма всяка страна се опитва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и САЩ имат влияние, интереси и механизми за въздействие. Знаете и за европосланици, преминали границата в своите изказвания относно България", аргументира се Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Юнкер, според когото България и Румъния трябва да влязат в Шенген и да приемат еврото, той заяви, че това е добра новина за България. „Тези послания на Юнкер са дават добра перспектива за България. Въпросът е дали ние ще се възползваме от това".

"Трябва да сме активни и да имаме национална позиция. За да сме ефективни и влиятелни, трябва да се стремим към Шенген и еврозоната", каза още Станишев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови