Станишев не само остава лидер, но ще променя ръководството на БСП

OFFNews 03 юни 2014 в 14:23 15158 40

Сергей Станишев

Снимка Сергей Антонов

Лидерът на столетницата Сергей Станишев не само няма да подаде оставка, но е получил и мандат от Изпълнителното бюро да направи промени в ръководството на партията.

Това съобщиха на пресконференция днес зам.-председателят на Изпълнителното бюро Димитър Дъбов и Борислав Гуцанов, който е член на Националния съвет на столетницата.

Лидерът на БСП не участваше в пресконференцията.

"Ние приемаме тази ниска активност на изборите за ЕП като сигнал от нашите избиратели, че нещо трябва да променяме в нашата работа. анализът ни не включва промяна на лидера, смятаме, че трябва да се променят други неща", каза Дъбов и каза, че сега не е време за оставки.

Гуцанов подчерта, че лидерът не само ще запази поста си, но е получил мандат да извърши промени в ръководството.

"Съзнаваме, че са нужни определени промени в Изпълнителното бюро, затова ние решихме да се даде мандат на председателя на Изпълнителното бюро, независимо, че по устав той не се нуждае от подобно правомощие. Очаквайте да има подобни промени, няма как да няма след подобни резултати от изборите", допълни Борислав Гуцанов.

От "Позитано" 20 винят за загубата си не само ръководството, но и някои местни структури и депутати, които "участвали вяло" в предизборната кампания.

Дъбов подчерта, че изборите на 25 май са били вот за ЕП, а не за българския парламент. Той подчерта, че по резултатите не може да се съди за електоралните нагласи във вътрешнополитически план.

На днешното заседание Изпълнителното бюро е направило анализ на причините за слабите резултати. Като главна такава ръководството на "Позитано" 20 изтъкват АБВ, които им откъснали електорат и заедно с това разколебали потенциални избиратели.

Вторият фактор, който според ИБ е препънал партията на изборите, е била проевропейската позиция на БСП около кризата с Украйна. Третата причина, която в последните дни се лансира от социалистите, е това, че електоратът не виждал БСП в правителството.

Мерките, които БСП планират, са две - промени в ръководството и "по-активно участие на партията в политиките на кабинета".

На въпрос дали е възможно Станишев да смени Орешарски от премиерския пост, Дъбов заяви, че тази възможност в момента не стои пред червения лидер.

"Сергей Станишев можеше да бъде премиер още преди една година, ако искаше. Той е бил такъв, има достатъчно опит. Решението тогава беше негово и той не се кандидатира за премиер, така че мисля, че не е актуално да се говори с днешна дата за това дали ще бъде премиер", каза Станишев.

На въпроса в каква насока ще е ремонтът на кабинета Дъбов уточни, че в правителството ще бъдат включени "по-политически лица".

"По-политически лица, по-видима лява политика. Не е необходимо да бъдат политици. Не бива да се очакват грандиозни промени в това правителство. Става дума за не повече от пет промени. Не повече от пет, което значи, че може да са и значително по-малко", уточни Дъбов.

Дъбов коментира и новината, че ЕК замразява проекта "Южен поток". Според БСП, въпреки заплахата от санкции, страната трябва да остане твърда и да доведе строежа на тръбата докрай.

"България трябва да прояви характер и "Южен поток" да бъде изпълнен успешно", каза Дъбов.

Гуцанов пък допълни, че в някои случаи страната трябвало да прояви твърд характер, когато ставало въпрос за националните й интереси.

От БСП дадоха заявка, че няма да се съобразят с критиките на ЕК:

"България е изпълнила всичко по правилата, които ЕС има и налага за изграждането на Южен поток на територията на България, така че ние нямаме притеснение в това отношение. Ако има натиск, той е политически натиск по различни причини. Така или иначе ние сме самостоятелна държава, виждали сме Полша, Унгария и други държави, които правят в определени моменти това, което е най-добре за тях."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!