Станишев: Лявото европейско семейство ще бъде силно и влиятелно и това е в интерес на България

OFFNews 23 май 2019 в 20:02 1499 0

Преговорите за следващото мнозинство в ЕП ще се водят на две големи платформи. Едната е Европейският съвет, а другата платформа е Европейският парламент. На 28 май се събираме с левите премиери в Брюксел, за да координираме общата ни преговорна стратегия, съобщи пред Нова телевизия президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Нашето семейство ще бъде силно и влиятелно, а голямата ни задача е да обърнем посоката на развитие на Европа и тя да стане отново социална. Това е и от интерес за България – най-бедната страна в ЕС, където 40% от хората живеят под прага на бедността или в тежки материални лишения. И човекът, стандартът на живот и доходите да се превърнат отново в център на политиката - вместо макроикономиката, бюджетите и цифрите. Само така Европа ще бъде отново извор на оптимизъм и ще се избави от евроскептицизма, каза Станишев.

Президентът на ПЕС коментира още, че тези избори не са просто за това кой ще прати с един депутат повече в ЕП. Истинският въпрос, според него, е дали хората харесват живота си:

„Стиснах хиляди ръце и обиколих 17 области за две седмици и мога да ви кажа, че българите са обезверени и отчаяни. Търсят промяна и нова политика за доходите. Защото, за да изградят семейство и да заживеят достойно, са нужни доходи. Иначе бягат в чужбина. А това е пречка и пред икономическия растеж, и води до демографска катастрофа. Доходите са ключът, който може да отключи растежа на страната.“, прогнозира Станишев.

Трябва да е ясно – без социална промяна в ЕС дълбока социална промяна в България няма да стане. Защото, ако там доминира ЕНП като политика, те няма да позволят на българско правителство да го направи. Така че битката на ПЕС и БСП е обща. Манифестът на ПЕС е разработен от всички партии и е ляв документ – Нов социален договор за Европа. В него има добри мерки, за да се пръвърне Европейският социален стълб в реалност. А това ще бъде основна червена линия в преговорите за новото парламентарно мнозинство. В него се предвижда и общ евромеханизъм за европейска минимална работна заплата, както и вграждането на социалните параметри в европейския семестър като оценка за икономическото развитие на всяка държава, каза президентът на ПЕС.

Лидерът на европейската левица е на мнение, че „Европа не бива да остава такава, каквато е, защото много хора не я харесват и това е хранителната среда за националистите.“ Затова лявото политическо семейство ще търси широк ляво-центристки прогресивен алианс, за да може Европа да дава надежда отново.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)