Станишев хвали Южен поток пред ЦК на китайските комунисти

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2014 в 19:54 1791 7

Снимка bsp.bg

Позицията на социалистическата партия е, че България се нуждае от "Южен поток", защото това са инвестиции в нашата икономика, парите ще останат в България.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с Юншан Лиу – член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Станишев каза, че по-този начин тежестта на България като фактор в енергийната политика на ЕС само би нараснала от такъв обем, от 30 млрд. кубически метра през началната фаза, които ще се транспортират през нея.

„Южен поток“ предвижда газa, който Русия иска да продава на ЕС и от който ЕС има нужда, да влиза директно на територията на България, което ще доведе до диверсификация на маршрутите и засилване на сигурността нашата държава и нейните доставки, каза още президентът на ПЕС.

След срещата си с Юншан Лиу водената от Станишев делегация се срещна и с зам.-министърa на външните работи на Китай Дзянчао Лиу, който благодарил на ПЕС и нейния президент за активната роля, която партията играе за засилване на евро-китайските взаимоотношения.

Един от важните въпроси, които поставихме по време на разговорите си с властите в Пекин, беше за политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна. В ЕС позицията на европейските социалисти е, че има няколко принципа, които са непоклатими – уважението на териториалната цялост на Украйна и деескалацията на конфликта, което е крайно належащо сега, каза още Станишев.

По думите му санкциите не са нещо желано от ЕС и не могат да бъдат трайно намиране на решение, а изразяват момент на натиск и призив към Русия да бъде по-активна, но същото трябва да се изисква и от Украйна.

„Ние, българите, трябва винаги да помним, че в Украйна живеят половин милион етнически българи и да отстояваме техните права. ЕС трябва да бъде конструктивна сила в постигане на диалога и на политическо решение. Това е единственият изход от тази криза”, каза още президентът на ПЕС.

„От кризата в Украйна не печели нито Украйна, нито Русия, нито ЕС, нито Китай. Китай следва принципа на уважение на териториалната цялост на Украйна“, допълни Станишев.

По негово мнение, за да може Украйна да бъде вътрешно хомогенна като държава, трябва да направи сериозни вътрешни реформи и трябва да има вътрешен политически диалог между представителите на централната власт в Киев и руснаците, които живеят там и другите малцинства, сред които и българското.

Управлението в Китай е избор на народа. Огромният икономически успех на Китай е немислим без управлението на ККП, обяви пред Станишев Дзяруи Уан, министър на департамента по външна политика на Китайската комунистическа партия.

Според Уан разликата между Китай и европейските държави е, че докато в Европа често се сменят управляващите, в Китай това не е така и може да се води по-дългосрочна и стабилна политика.

Основната цел на ККП е развитие и подобряване на живота на хората. Външната ни политика е изцяло съобразена с тези цели, каза още той и допълни, че за това се търси и признание от цялата международна общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 00:05

Станишев та си затваря човката, достатъчна ги каши забърка, и що най-добре не ходи да се гръмне.

02.09 2014 в 22:41

Ооо, Станишев...как работят другарите в първичната партийна организация на БСП в Ухан?

02.09 2014 в 21:43

Цени и зависимости от природния газ - уроците за България

Зависимостта между близостта и зависимостта от Газпром и цената на природния газ е ярко демонстрирана в тази карта, http://1.bp.blogspot.com/-GQqoQ_nkZ4c/U_X4fwHipYI/AAAAAAAABV4/3PO-PQLqzQk/s1600/Screen%2BShot%2B2014-08-20%2Bat%2B10_36_ 52%2BPM_550x300.png

Както е видно България плаща повече и от Гърция, Турция /за която транизитира газ/ и от Румъния. И това въпреки фанфарите за партньорски отношения и привилегировани цени. Вижте разрива между източно и средно европейския от една страна и западно европейските сегменти в европейския газов пазар. О
През юли в Холандия и Британия цените паднаха под 250 долара за 1000 кубически метра газ. България на практика се отдалечава от тези равнища на цените, най-вече защото не прави нищо по намаляване на цената, защото всичките усилия на предишното правителство и на БЕХ бяха насочени към форсирано развитие на Южен поток за сметка на съкращаването на цените на природния газ. Друга закономерност в търговията на Газпром е, че цените на природния газ са неизменно най-високи там където има най-малка прозрачност и се издига завесата на "търговската тайна". Всеки може да се увери в това, като кликне на сайтовете на газовите борси. Газпром ни предлага "великодушни" политически мотивирани "дисконти" - отстъпки, които му вършат прекрасна работа в договарянето зад "търговска тайна" с политици, бизнесмени и заинтересовани от "корупционни" сделки среди.

http://idvassilev.blogspot.com/

02.09 2014 в 21:05

То само китайските комунисти ще му повярват и така СатаниШЕФ ще си заработи парите от Газпром.

02.09 2014 в 20:57

Южен поток е важен за социкономиката на БСП а не на българската!!! Най добре е на връщане да отседне в Северна Корея, там такива измамници като СерГей са в каторгата и пасат трева и за закуска, и за обед, и за вечеря!!!

02.09 2014 в 20:30

Какво общо има Китай с Южен поток? Този явно действа като рекламно лице на проекта по цял свят.

02.09 2014 в 20:23

Искам да забравя този др..льо колкото може по-бързо!