Станишев: ЕНП и ГЕРБ нападат БСП и Нинова в пристъп на паника

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2017 в 10:26 7102 7

„Очевидната тенденция БСП да набира преднина в предизборната кампания предизвика серия десни атаки към партията и към лидера й Корнелия Нинова. Това не е нищо друго освен паническа реакция заради предстоящата изборна загуба за ГЕРБ“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Последната подобна атака бе вчера от страна на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес, който си позволи да критикува българските социалисти и лично Нинова заради позицията ни по Търговското споразумение между Канада и Европейския съюз. При гласуването на това споразумение, БСП направи това, което нейните избиратели смятат, че е най-добре за България“, коментира Станишев.

Той обяснява, че групата на социалистите и демократите в ЕП е взела решение да подкрепи Търговското споразумение на ЕС с Канада, но българските евродепутати-социалисти, начело с президента на ПЕС Сергей Станишев, са застанали на позицията на своята партия в България и са гласували „против“.

"Така постъпиха и немалко депутати-социалисти от други страни като Франция, Белгия, Италия, Полша, Швеция, които гласуваха „против“ или „въздържал се“. „Разнообразието в начина, по който социалистите гласуваха за СЕТА в Европарламента показва, че демократичността е основният ни принцип и че ние поставяме своите избиратели най-високо", заяви лидерът на ПЕС.

По думите му групата на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ, с много малки изключения, под строй е гласувала в подкрепа на СЕТА. "Това е поредното доказателство за стила на една национална партия, която се подчинява на така наречените „нареждания от Брюксел“. А всъщност, винаги е въпрос на избор и политическа воля. „Брюксел“ не е командна кула, от която „нареждат“. „Брюксел“ са страните-членки на ЕС, техните премиери в Европейския съвет, националните делегации в Европарламента, комисарите на съответните страни. Няма началници и няма подчинени. Но на ГЕРБ не е познат политическият характер и затова те винаги са 100% зад решенията на своите „началници от Брюксел“", каза още Станишев. Той добави, че фактът, че генералният секретар на ЕНП се е заел от името на цялата партия да мъмри лидера на национална и очевидно независима политическа сила, каквато е БСП, е най-малкото странен.

"Очевидно е, че идеята не е негова, а е по-скоро удовлетворение на молба от София. Естествено е в момент, в който БСП изобличава очевидните грешки на ГЕРБ, а ЕНП губи позиции в още една европейска страна, да има опит да се повлияе на предизборната кампания. Това обаче няма да спаси ГЕРБ от загубата“, категоричен бе Станишев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8066

4

Dimitri atanassov

19.02 2017 в 11:43

И... Все повече предизборната кампания на бсп запричва на кампанията на лио Пен във Франция... За да вземе властта БСП се превръща в крайно дясна популистска партия...

8066

3

Dimitri atanassov

19.02 2017 в 11:40

Ах тези социалисти(комунисти)... Гн Станишев почва предизборната кампания с типичните за него дребни лъжи, измислици... Упреците към Нинова са точно тези за които Станишев сега обвинява лидера на ЕНП ;липса на демокраично СЪЗНАНИЕ... "предатели" тази дума с тежко историческо минало за БСП /БКП, е повода на Лопез да се изкаже... Нинова обвини своите депутати в предателство за това че са упражнили демократичното си право на вот...

3504

2

Той се беше пообъркал малко в началото, но беше сръчкан и бързо намери вярната посока...:-)

8042

1

Trabant88

19.02 2017 в 11:05

Добре се допълват Сергей и Корнелия. Колко примитивно и противно!