Станишев: БСП има шанс да е първа сила на изборите

OFFNews 12 януари 2017 в 16:50 10458 14

"Предстоящите избори ще са тест за политиците – като програми и коалиции. На престоящия вот има всички шансове БСП да стане първа политическа сила.“

Това коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод актуалната политическа обстановка и важните събития в България на редовната си среща с медиите в началото на годината.

Той припомни, че още миналата година е анализирал къде са дефектите и слабостите на отиващото си управление и е прогнозирал, че БСП има всички шансове да спечели президентските избори.

„Безспорно президентските избори бяха най-важното политическо събитие у нас през 2016 г. Първо, защото те показаха, че в България има критична маса от хора, които гласуват срещу статуквото и искат промяна. Разбира се, всеки разбира промяната в свой контекст. И второ, загубата за ГЕРБ е от особено значение за тази политическа сила. Това е лидерска партия, която се държи на харизма, на организация, но и на мита за непобедимост. Разрушаването на този мит ще отприщва все повече процеси вътре в ГЕРБ. Резултатите показват, че от партия хегемон, ГЕРБ се превърна в една от многото силни на деня партии. А това е огромна промяна в настроенията на хората.“, каза Станишев.

По думите му БСП са успели да създадат нови възможности, победата им е била в кърпа вързана, защото принципът на махалото вече не работи.

"Господ обича смелите. Корнелия Нинова заложи лично своето бъдеще, избирайки кандидатурата на ген. Радев, и спечели. Неговият избор успя да мобилизира много по-широки групи от хора извън партията. Сега предизвикателството е БСП да убеди тези хора, че точно тя може да намери решения на проблемите им.“, коментира лидерът на ПЕС.

Станишев обясни, че с оставката на правителството управляващите са си спестили февруарските протести от 2013 г.

Според него на президентските избори са се появили нови политически играчи, възходът на патриотите е вече факт, а партията на бизнесмена Марешки разчита на силни популистки послания.

„Много е важно какво ще се случи и след изборите. Тогава повечето пaртийни лидери ще трябва да избират между интереса на своята партия и интереса на България. Различните варианти за коалиции в ляво-център и в дясно-център могат да дадат химерна илюзия за стабилност. От моя опит мога да кажа, че е изключително важно да има ясна програма, около която да се формира бъдещето управление.“, предупреди президентът на ПЕС.

Той призова БСП да се раздели със стари предизборни мантри и да действа в интерес на гражданите, а не да е заложник на интересите на партньорите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

12.01 2017 в 21:47

Нда....юзъра Умен задава много уместни въпроси....

17898

9

кикимора

12.01 2017 в 18:29

То шанс има, ама вероятност няма.

13056

6

Какавидков

12.01 2017 в 17:32

След мрачната педалска ера Шулц-Станишев за левите идат още по тежки дни.