Станишев: Ако БСП, Левицата и други леви партии не направят обща листа, ще бъдат бити поотделно

OFFNews 11 февруари 2024 в 19:45 1307 0

С.Станишев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Сергей Станишев

Левицата е разделена и ще имаме много по-малко депутати в ЕП, ако остане така. Единственият изход е обединение между БСП, "Левицата" и други леви партии. Ако не направят обща листа, ще бъдат бити поотделно. Това заяви в предаването "120 минути" по bTV евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев.

"Призовавам за обединение. Само обединени можем да постигнем добро представителство на европейските избори", апелира той.

По думите му това, което вижда в БСП е, че ръководството "със самоупоение и с някакъв възторг работи за самоунищожаването на БСП, със самоубийството на БСП".

"От години се води неогласена война с партията на Европейските социалисти. Делегацията на БСП е обявена за враг. Нинова ни обяви за послушковци, които гласуват каквото ни каже Европа", каза Станишев.

По отношение на земеделците Станишев заяви, че ЕС дава сериозен ресурс за земеделие, но и отваря неконтролируемо пазара.

"Наистина политиката за подкрепа на селски райони и преки субсидии за земеделието в ЕС е една от водещите политики на Европа", каза той.

Станишев добави, че между 30 и 40% от целия бюджет на ЕС отива за това.

"Но когато с едната ръка даваш много сериозен ресурс, за да поддържаш не само земеделието, а и селските райони – инфраструктура, начин на живот, което е част от европейския модел. С другата ръка отваряш неконтролируемо пазара. Въвеждат се много високи изисквания за екология, емисии към своите земеделци, но това не се спазва от производителите в други райони – Латинска Америка, Украйна. Фактически се убива собственото земеделие."

Според него всяка една политика на ЕС е с благородно намерение, за да стане по-зелен ЕС и света.

"ЕС и националите правителства трябва да покажат, че правят политики с грижа за хората и човекът е в центъра, а не абстрактни пазарни сили, които могат да унищожат земеделието, енергетиката“, смята Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика