Среща между лидерите на ГЕРБ и АБВ решава съдбата на коалицията

OFFNews 26 март 2015 в 19:00 2168 5

Снимка БГНЕС

"Партия АБВ е на една стъпка дистанция от реалната коалиция. Ние имаме партньорско споразумение, а не коалиционно споразумение и това не бива да се забравя", обяви лидерът в оставка на АБВ Георги Първанов в ефира на bTV.

От формацията ще инициират лидерска среща с ГЕРБ, на която ще бъде обсъдено коалиционното споразумение и неговото изпълнение при настоящия кабинет. След разговорите ще се реши каква ще е и съдбата на коалицията, както и ще участва ли партията в нея.

"Трябва да разберем какво мисли ГЕРБ - партията мандатоносител, и ако вижданията ни за бъдещето се разминават, ще се разделим. Ще останем във властта, само ако се изпълнят социалните ангажименти, които сме поели пред избирателите", посочи бившият президент и допълни, че до дни социалният министър Ивайло Калфин ще предложи 4 готови законопроекта в социалната сфера. 

"Обявих за замразено партньорското споразумение, защото не се изпълнява", обвини партньорите в управляващото мнозинство лидерът на АБВ. Той не спести критичните си бележки относно дейността на премиера Борисов и настоящите министри. 

"Омръзнало ми е да отговарям на въпроса дали съм се чувал с Бойко Борисов. Не, не съм. Не виждам работещо правителство и затова ме тревожи отсъствието на контакт с премиера. Най-голям проблем обаче е отсъствието на политики", коментира Първанов.

Критични забележки бяха отправени и към Реформаторите, които не "показвали действия за реформи, а само кадрували". 

"Аз нямам нито личностна, нито априори политическа непоносимост към Реформаторите. Ние сме в правителството и сме направили своя компромис. Но той не може да прескача една граница на допустимост. Ние не можем да носим отговорност за един провал", призна Първанов. 

От военния министър Николай Ненчев от АБВ ще поискат да изготви декларация за неучастие на България във военните конфликти и тя да се предложи в пленарна зала за гласуване.

Изисквания има и към министъра на енергетиката, който трябва да обяви пред АБВ бъдещите си намерения.

Първанов отправи и нова порция упреци към бившите си съпартийци от БСП.

"Не приемам критиките на хора, които са губили десет пъти под ред избори и не са имали мъжеството да си подадат оставка", обяви бившият президент и отново повтори, че оставката му от лидерския пост не е "театрален жест".

"Борил съм се Сергей Станишев и Михаил Миков да бъдат депутати. Техните думи ми е трудно да преглътна. Слушам моя наследник Станишев, който обвини БСП в сектантство. Това съм го казвал и аз, но тогава ме обвиниха в мародерство. Сега го казва Станишев и те мълчат, може би се съгласяват", заяви бившият лидер на БСП. 

"Станишев приключиш морално, когато възникна въпросът КОЙ, защото предложението беше негово", обвини Първанов и отново повтори тезата си, че БСП има двама лидери в момента- Станишев и Миков, който временно изпълнява длъжността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!