Спряха поръчка за 250 млн. лв. по магистрала "Струма"

OFFNews 24 февруари 2016 в 14:45 5259 2

тунел

Спряха обществената поръчка за изграждането на участък "Железница" от ЛОТ 3.1 на автомагистрала "Струма", която предвижа и въвеждане в експлоатация на двукилометров тунел в Кресненското дефиле. Това сочи справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Стойността на проекта е 250 милиона лева без ДДС, а участъкът е с обща дължина близо 4 километра и половина. Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти (НКСИП) мотивира решението си с обжалване на три разяснения на възложителя в отговор на въпроси на заинтересовани лица. Спирането на поръчката става само ден преди да се отворят офертите на кандидатите за изпълнение на поръчките.

Участъкът трябваше да се финансира по европрограмата "Транспорт" и от държавния бюджет. Тунелът "Железница" е дълъг два километра, но поръчката включва и 2.46 км открит път и съоръжения. Срокът за изграждането  бе 1400 дни, или почти 4 години.

Предвиждаше се тунелът при с. Железница след Благоевград да е най-дългият в България. Сега първенството държи "Витиня" на магистрала "Хемус" с дължина 1.125 км. Трасето през Кресна още не е напълно ясно, след като държавата вече се отказа от рекордно дългия 13-километров тунел.

Тунелът при Железница е част от проекта за отсечката на "Струма" от Благоевград до Крупник, която е 17 км. Държавната компания НКСИП е решила да го раздели на две, защото проектирането на пътната част е изисквало 9 месеца по-малко, отколкото на тунелната.

От НКСИП допълниха, че действията са "превантивни". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови