Спрени са 120 000 лв. за обезщетения на правния отдел на ББР

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 12:19 3635 0

Снимка БТА

Кирил Петков

Спряно е изплащането на 120 000 лева обезщетения на досегашния правен отдел на Българската банка за развитие (ББР), обяви по време на служебния министър на икономиката, който участва в парламентарния контрол днес.

Петков съобщи това, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ го атакува в качеството му на принципал на ББР. Атанасова каза, че с адвокатската кантора е подписан договор за 8400 евро на месец и отделно за консултантски услуги от 140 евро на час. Петков отговори, че срещу тази сума са спасени 120 хил. лв. Освен това в момента се провежда конкурс сред най-добрите кантори за това коя да бъде наета в помощ на правния отдел и този разход няма да е постоянен.

Правният отдел напуснал ден преди да встъпят в длъжност обновените надзорен и управителен съвет. Старото ръководство е одобрило да бъде изплатено обезщетение за общо 120 000 лева. Новото ръководство обаче наело адвокатска кантора, за да обжалва това обезщетение, и така изплащането е спряно.

Спрян е строежът на административния небостъргач за близо 190 млн. лв., който трябваше да е в "София Тех парк", обяви още в парламента служебният министър на икономиката. Той обясни, че той е бил с подписан договор за проектиране, инженеринг, строителство и надзор без никаква тръжна процедура.

Петков съобщи още, че интересът към държавно гарантираните кредити за бизнеса е по-голям от очаквания.

Преговорите с банките бяха много тежки, те не могат да рефинансират стари кредити, за да влязат свежи пари в икономиката. Банките при тези условия бяха на ръба да се откажат. Сега ни казват, че от хотели, заведения и други програмата е почти изчерпана и имат повече търсене, отколкото са очаквали, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови