Спортният министър: Стъки нахлу, прави се на мъж, той трябва да се извини

OFFNews 18 юни 2021 в 15:45 13784 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов дава брифинг по повод протеста на състезатели към Българската федерация по ММА.

Не мога да се извиня на г-н Недков. Единствено той, както се прави на мъж, можеше той да ми се извини, защото той нахлува. Аз не нахлувам в никой дом. Не съм му се извинявал. Много е лесно да събереш 20 човека и да правиш циркове. ММА бойци, на едното дете му стана лошо.

Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на извънреден брифинг. Пресконференцията, която даде, е заради нахлуването на група състезатели по ММА, водени от Станислав Недков-Стъки и агенция ПИК във ведомството.

Стъки влезе в кабинета на Кузманов, за да поиска обяснение за изнесените данни от министъра и говорителя на Министерски съвет Антон Кутев, че Федерацията по ММА е взела над един милион лева от държавата като финансиране и по програми.

Спортният министър обяви, че се вадят записи от камерите и ще бъдат предоставени на журналистите, за да се види как е влязъл Стъки. 

"Помолих г-н Недков да влезе като представител на Федерацията, представителите на ПИК бяха тук, вие си правете изводите, и почнахме да си говорим на темата кой е кум, кой е сват и кой е на булката брат", добави той.

Кузманов посочи и сумите, които Федерацията по ММА е получила - за 2018 г. 177 хил. лева, 2019 г. - 192 хил. лв., 2020 г. - 210 хил. лв., 2021 г. - 220 хил лв.

"Сумарно събрано това води до една цифра около милион. По програмите: за 2018 г. - 34 800 лева, 2020 г. - 39 953, 2021 г. - 118 073 лева. Тези пари може да стане ясно как са изразходвани, след като свършат програмите. Всяка една организация в края на годината дава отчет", допълни той.

От думите му стана ясно, че в най-скоро време от проверките ще станат ясни много неща. "Предполагам, че тази седмица, може утре, в неделя или понеделник, ще бъдете уведомени. Аз ще направя констатация. Със злоупотреби се занимават други органи, аз не съм прокуратура. Всички се проверяват - тото, Спортна база, Академията", добави той.

"Обвиненията срещу г-н Недков - меко казано, няма такива обвинения. Просто е констатирано, че Недков, както всички останали, е получил пари. Предходният министър е определял правилата, по които са били финансирани федерациите. Г-н Недков се съгласи с мен, че ако има възможност, тези правила трябва да бъдат променени, защото има правила, които не са спазени при някои федерации", обясни министърът.

Кузманов заяви, че ако общата сума, която е казал Антон Кутев съвпада с тази цифри, е вярна.

"Ако той е казал по-различна цифра или е казал тази цифра в определена дейност, питайте го него, може и лапсус да е. Повдигаме въпроса за тези програми за хазарта през годините, защото конкурсните правила и критерии за участие будят съмнения", обясни ресорният министър.

По думите му прави впечатление, че организации, които са отстранени по определени критерии, други организации също не отговарят на тях, но не са отстранени, както и че четири организации всяка година печелят пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови