Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Според министъра на екологията България се управлява от правителство, но ''и от калинки''

Борислав Сандов разкри, че е оказван натиск върху директора на РИОСВ-Хасково

OFFNews Последна промяна на 22 май 2022 в 21:01 5373 2

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов

"България се управлява от правителството, но все още я управляват и чиновници, калинки - хора, които нямат добро намерение към България, а единствено имат интерес да подкопават всички действия на правителството", каза министър на околната среда и води Борислав Сандов пред бТВ. 

По думите му това се случва в неговото министерство и в други министерства, както и в съдебната система. Сандов коментира, че освобождаването на всички тези хора ще бъде определено като "политическа метла" и затова е добре те да бъдат подменени постепенно чрез конкурси с хора професионалисти.

Сандов заяви, че ако в "Брикел"-Гълъбово не изпълнят предписанията и не осигурят инсталация в нормите, може да последват ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. 

"В рискова категория са предприятията, изгарящи въглища, от североизточния район, и ако има превишавания на замърсяванията на въздуха, трябва да бъдат затворени", каза още министърът.

По думите му, възможно е да се обмисли въглищните централи да работят, само когато България има нужда от тази енергия, а на работещите в тях да се осигури алтернативна заетост.

В отговор на въпрос, свързан с твърдението, че в България има 480 млрд. кубика шистов газ, Сандов заяви, че се съмнява в тези числа. "Никъде в Европа не се добива шистов газ", добави той, като обясни, че можем да правим проучвания за шистов газ, но не е допустимо да се използва технологията "фракинг" заради вреди на околната среда. 

Борислав Сандов заяви, че докато е министър, на плажа "Алепу" няма да има хотел. Дадени са предписания на собственика да се възстанови мястото за гнездене на птици, но не очаквам да се случи в рамките на една година. Ако собственикът не го направи, ще го изпълни държавата, но за негова сметка.

Той коментира и темата с чистия въздух, като на въпроса какво означава, че съдът в Брюксел осъди България заради въздухът, министърът отговори, че страната ни не може да подсигури на своите граждани въздух, който да става за дишане и да ни придържа здрави. 

"В България годишно загиват над 10 000 души заради мръсния въздух. По думите му тези загубени животи лежат основно на съвестта на управляващите, но и на самите замърсители", каза той.

От думите му стана ясно, че ще разберем дали ще бъдем санкционирани и с пари за фините прахови частите в края на годината, а за серния диоксид сме в наказателна процедура. Почти сигурно е, че ще дължим 10 млн. лева, защото от 2018 г., когато България е осъдена, досега не сме се справили с този проблем. Възможно е и да плащаме и на година около 20 млн. лева.

Според него в Димитровград хората вече не виждат въздуха, който дишат: "Виждаха го, защото работеха предприятие, което не е осъвременено и не е ремонтирано. Само заради високите цени на тока отвори отново врати. "По-голяма част от замърсителите излиза не от комина, а от сградата. Има предписания. Чудя се как са го пуснали, след като не е изпълнително основни покрития".

От думите му стана ясно, че е имало "своеобразен натиск" от предприятието върху директорът на РИОСВ-Хасково. Не от собственикът, защото той "не се появява". Сандов обясни, че по официални данни собственикът е човек, който никой не познава и живее в чужбина, а натискът е чрез обаждане по телефона да се пусне предприятието, защото работниците ще протестират в София.

Министърът на екологията каза още, че България ще трябва да намали производството на въглищните ТЕЦ-ове с 40% до 2026 г., защото в противен случай трябва да върнем 13 млрд. лв. Относно отсрочката за Полша до 2049 г., той обясни, че причината е в това, че страната е много зависима от тези централи – 90% от енергията се добива от въглища.

Сандов уточни, че затварянето на въглищните ТЕЦ-ове не означава по-скъп ток у нас.

Според него качеството на нашите въглища е много лошо – лигнитни са и са с висок процент на сяра и прах. А за работещите в тези централи има решение за алтернатива заетост, когато не копаят въглища – рекултивиране на терени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7695

1

Rokhan

23.05 2022 в 08:08

Санде, стегай гащите, че шистаците ще те полазят в най-скоро време! Пснеш ли ги се нареждай заедно с Киро за народен съд!