Според БСП властта продължава да раздава плажове на близки фирми

OFFNews 09 януари 2017 в 12:48 3213 2

Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Това се прави явно с идеята- част от парите да бъдат върнати под някаква форма и да бъдат използвани в предстоящите предсрочни парламентарни избори. 

Това заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров. По думите му, управляващите искат да осребрят участието си във властта и в последната секунда. „На 29, 30 и 31 декември са развалени концесии и са насрочени петгодишни търгове за нови атрактивни плажове, сред които е и този в Слънчев бряг – Север, посочи депутатът. „Излязоха публикации, че експертите от Министерството на туризма са отстранени за сметка на външни представители”, каза още Зафиров. По думите му при отварянето на пликовете е допусната груба злоупотреба, която толерира двама от участниците в търга, които дори са имали липсваща документация, но е било преценено да продължат за участие. "Има нарушение на целостта на плика на единия участник. Освен това проверка в Търговския регистър за една от двете фирми ще покаже изключително интересна биография на единия от собствениците”, добави Атанас Зафиров. Той информира, че в момента върви подписка на експерти от бранша, които настояват тази опорочена процедура да бъде прекратена и да се търси отговорност от виновните. 

Специално за плажа Слънчев бряг – Север, Зафиров посочи, че на 30 декември е обявена процедурата за петгодишен търг. „През 2015 година регионалният министър Лиляна Павлова внася в МС решение за прекратяване на действащата по това време концесия. След като престоява известно време това решение, правителството в един момент гласува друг текст, който дава още един шанс на концесионера да поправи нарушенията си до 1 юли тази година. Тогава МС казва, че дори и да не изпълни предписанията, концесионерът ще остане във владение на плажа до края на септември. Веднага след това единият от собствениците от фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор на Ботев и попада в една дълга редица от хора, които са задължени на властта и почва да спонсорира футболни клубове. Проблемите му обаче започват, когато спира да плаща този своеобразен футболен рекет”, информира Зафиров. Според него се създават възможности следващият концесионер на плажа да слага цени на шезлонги и чадъри, както прецени за добре.

Темпото на свършеното до тук по новия ред на концесиониране на плажовете може да се сравни със скоростта на отегчена камила, на която все й все тая къде е краят на пустинята, коментира и депутатът от левицата Манол Генов. По думите му забързването на темпото на Министерство на туризма говори за едно- да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти. Той обясни, че повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на плажовете от Министерство на регионалното развитие към Министерството на туризма, свършената работа се равнява на нула. 

За ТОЛ системата Генов заяви, че параметрите на поръчката са за около 200 млн. лв. вложения и създават прецедент в Европа с голямата дължината на пътищата, които да са платени – 800 км. магистрали, 2000 км. първокласни пътища, 4000 км. второкласни пътища и 8000 км. третокласни. Според него предложението за смесена система е логично – електронни винетки за по-ниските класове автомобили, като се отчита и по-голямото замърсяване на околната среда от по-големите автомобили. Той подчерта, че информацията която ще постъпва в тази система е елемент и на национална сигурност. По тази причина според него системата трябва да се експлоатира от държавата, още повече че прогнозните приходи са между 800 млн. лв. и над 1 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

09.01 2017 в 13:29

А Станишко в края на 2008 и началото на 2009г.правеше сладки заменки за свои хора на "благодатни" северозападни или планински парцели със "пустеещи" плажни ивици...