Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Спешни действия срещу газовия монопол, поискаха "Зелените"

OFFNews Последна промяна на 26 април 2017 в 09:21 1780 1

В своя позиция до медиите и обществото "Зелените" поискаха властта да побърза с изготвянето на становище относно заключението от антимонополното разследване на Европейската комисия срещу Газпром.

"Едва ли може да има съмнение, че националните интереси на страната ни изискват тази позиция да е ЗА максимална конкуренция при доставчиците и интеграция на европейския енергиен пазар с цел по-конкурентни условия за бизнеса и потребителите", смятат от "Зелените".

Срокът за изготвяне на позиция по темата е до 4 май. До тогава 5 източноевропейски държави, включително и Блгария, трябва да представят становище относно заключението от антимонополното разследване на ЕК срещу Газпром, което установи прекомерно високи цени на руския газ в тези страни, както и относно предложените от Газпром ангажименти.

Цялата позиция на "Зелените":

Зелените сме силно притеснени, че България, която следва да е най-заинтересована от успешното приключване на тази процедура, все още не е изготвила своя позиция по темата. Нещо повече, служебното правителство оповести след дълго мълчание намерението си да поиска удължаване на този срок с идеята да прехвърли „горещия картоф“ на следващото правителство. Тогава обаче може да се окаже късно. Ако ЕК не уважи това искане, България губи правото си да участва в преговорите между ЕК и Газпром за осигуряване на конкурентни цени на газа, за достъп на конкуренти до газовия пазар чрез създаване на междусистемни връзки, както и за отказ от неустойка за спирането на Южен поток.

Едва ли може да има съмнение, че националните интереси на страната ни изискват тази позиция да е ЗА максимална конкуренция при доставчиците и интеграция на европейския енергиен пазар с цел по-конкурентни условия за бизнеса и потребителите. Досегашната практика обаче показва, че голяма част от политиците поставят интересите на „Газпром“ пред националните такива. Затова Зелените ще настояваме за максимална прозрачност на преговорите и участие на всички заинтересовани страни при определянето на българската позиция, както и приемането й в максимално кратък срок след публични дебати в парламента.

За съжаление досега нито една парламентарно представена партия не е оповестила позицията си. Затова призоваваме всички партии, неправителствени организации и граждани, които са „за” участие на България в преговорите между ЕК и Газпром, да обединим усилията си и да заставим правителството и парламента да изпълнят задълженията си в срок.

В дългосрочен план, Зелените ще настояваме за изготвяне на национална икономическа стратегия, която да залага на приоритетно развитие на „умни“ индустрии, базирани на възобновяема енергия, безотпадни технологии и рециклиране, а не на такива, залагащи на изкопаемите горива и ресурси, които са предимно вносни. Това не само ще направи икономиката ни по-конкурентоспособна, но ще ни позволи да запазим природата и да гарантираме по-високо качество на живот на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8860

1

newfoundland

26.04 2017 в 19:09

Зелените правят поредната черна кампания, но това не е учудващо, те са винаги там където има пари да се намажат, и това са обичайните им номера.