Спаси София иска Министерството на спорта да ремонтира Червено знаме (снимки)

OFFNews 15 октомври 2019 в 11:38 5232 1

Плувният комплекс "Червено знаме" е оставен да се превърне в руина. В същото време, софиянци нямат достатъчно басейни, където да се практикуват водни спортове, а националните ни спортисти, са оставени без тренировъчен център. Това е тъжно и ще се боря да се промени. 

Това заявява независимият кандидат за кмет Борис Бонев. От Спаси София припомнят, че в комплекса има общо 5 басейна, от които 4 олимпийски, две кули за скокове, оборудвани с асансьори, две трибуни с над 2000 места… 

Градските активисти обясняват, че плувният комплекс се стопанисва от Министерството на спорта, което явно не се грижи за развитието на спорта.

“Опасяваме се, че министерството умишлено бездейства, защото има задкулисни интереси. Теренът е огромен и много апетитен - до няколко големи булеварда и бъдеща метростанция. Но софиянци не бива да допускаме тук да изникне поредният жилищен комплекс, който допълнително ще натовари придвижването в района. Затова, ако хората ми гласуват доверие, от първия ден обещавам да работя за възстановяване на басейна, така че комплексът да си върне стария блясък, а гражданите да получат обратно уникалното спортно съоръжение.” - заяви Бонев. 

“Възможностите за ремонт на плувния комплекс са много. Държавата и общината могат да се договорят за съвместно инвестиране и ползване, защото двата субекта имат интерес басейните да се ползват. В случай, че Министерството на спорта няма такова желание, аз ще настоявам за прехвърляне на собствеността към Столичната община. 15 етажният хотел, който е част от комплекса, може да бъде продаден или даден на дългосрочна концесия и с тези средства да се финансира ремонта на басейните. Възможно е и публично-частно партньорство, за което съм убеден, че ще има интерес от бизнеса.” - разказва за различните опции, Борис Бонев. 

От Спаси София допълват, че плувният комплекс дава възможност за развитие на туризма, като непосредствено до него се намира неолитното селище в Слатина, хотел и планираната Зелена линия на София с линеен парк и велосипедна алея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови