Социолози: Борисов не се е отказал да се кандидатира за президент

OFFNews 03 август 2016 в 21:47 7360 7

Снимка БГНЕС

България продължава да се мъчи да балансира. Борисов говори критично към Запада - той иска постепенно да навлезе в „патриотична“ и „балансираща” ниша. Според някои оценки – просто „проруска“. В сложната външна обстановка президентската институция става все по-важна. В ГЕРБ няма достатъчна яснота какъв е печелившият вариант и това е една от причините за максимално отлагане на решението, а и Борисов видимо не се е отказал от самономиниране.

Това се посочва в месечния анализ на института „Иван Хаджийски“, изготвен от проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

От Бузлуджа се видя, че стремежът към ляво единство няма да мине без нови разделения; Реформаторският блок търси мястото си в създалата се политическа конфигурация, която изтиква напред желания за „стабилност“ и „национализъм“, а не за „реформи“. Процесът по номиниране в РБ е по-усложнен дори от този в БСП, най-вече заради конфликтните цели на участниците: създава се впечатлението, че ДСБ смятат да трупат капитал за „новия десен проект“ от евентуално неубедително представяне на общата кандидатура, твърдят изследователите от института „Иван Хаджийски“.

Красимир Каракачанов остана „естественият“ кандидат (при националистите), защото никой друг не би могъл да балансира между „старите врагове“ „Атака“ и НФСБ. И той действа изключително предпазливо, без резки движения, пише в месечния анализ на института.

Въпреки регистрацията на ДОСТ, Лютви Местан се сблъска с нови трудности – ролята му обективно намалява при сближаването на Русия и Турция. Тя обаче може да се окаже решаваща, за да подкопае стремежът на ДПС да бъде традиционен балансьор за президентския вот, прогнозират социолозите.

"Парламентарни избори непосредствено преди или по време на българското председателство на ЕС биха довели до почти сигурния му административен и политически провал. По европейската политическа логика, или ще имаме избори до средата на 2017, или ще вървим към редовните през есента на 2018 г. А когато Борисов говори за предсрочни избори, по-важното е какво си представя след тях и дали търсенето на „стабилност“ и „баланси“ не отваря перспектива за „голяма коалиция“ с БСП." - пише още в месечния анализ на института „Иван Хаджийски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

8

Shoshon

04.08 2016 в 10:55

Баце е мъж и 1/2. Прилича на селски шут, номер 1 разказвач на вицове по кръчмите. Подкрепям го за президент. Да се кандидатира по-бързо. И поздрави на ЦЦ

17439

6

мнение от IP

04.08 2016 в 08:38

"Сездава се впечатление" че тези "социолози" искат да ни внушат тезата, че ние искаме "стабилност" и "национализъм" а не реформи.

20374

3

Стринка Минка

03.08 2016 в 22:52

Диетолозите имат ли мение?

12205

1

BGBGBG

03.08 2016 в 22:49

Бъчварова: "Когато ГЕРБ издигне своята кандидатура, тя няма да бъде резултат от компромиса на други партийни интереси или някакви други съображения. Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества."
КАЧЕСТВАТА:
1. Да бъде слуга на САЩ и да прави и говори точно това, което му казват.
2. Да бъде слуга на правителството, да налага Вето точно когато му казват, и да говори винаги празни приказки и клишета, да следва евроатлантическите идеали и да говори ВИНАГИ против Русия.
 
X

Подкастът на OFFNews