Социалният съветник на президента става началник на кабинета му

OFFNews 18 декември 2015 в 16:28 3162 4

Социалният съветник на президента става началник на кабинета му

Снимка БГНЕС, архив

Със свой указ от 18 декември 2015 г. държавният глава Росен Плевнелиев назначи Деяна Костадинова за началник на кабинета си. 

Това е третият началник на кабинета на президента. Първоначално постът се заемаше от Цветлин Йовчев, който напусна и по-късно пое поста вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски. Той беше наследен от Екатерина Захариева, която днес беше избрана от Народното събрание за министър на правосъдието.

От 13 март до 29 май 2013 г. тя беше вицепремиер и социален министър в първото служебно правителство, назначено от Плевнелиев с премиер Марин Райков. 

До днес Деяна Костадинова заемаше длъжността секретар на държавния глава по социални политики, младежта и спорта, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

Завършила е Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1994 г. След дипломирането си работи като адвокат от Софийска адвокатска колегия.

През 2001 г. при създаването на Държавната агенция за закрила на детето се включва в екипа ѝ като главен юрисконсулт и началник на отдел „Правен и връзки с обществеността”. През 2004 г. става главен директор на новосъздадената Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Агенцията, която извършва проверки за спазване на правата на детето от всички училища, детски градини, ясли, обслужващи звена, Дирекции „Социално подпомагане”, неправителствени организации, специализирани институции за деца и др.

През 2007 г. е назначена за началник на отдел „Законодателство, оценка на риска и нередности” към Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Дирекцията е управляващ орган по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013, а ръководеният от г-жа Костадинова отдел е отговорен за регистрирането и докладването на нередности по Оперативната програма.

В периода 2009 – 2011 г. е част от политическия кабинет на министър-председателя като съветник по социални политики.

От юни 2011 г. до включването си в екипа на президента е заместник-министър на труда и социалната политика с ресор: политика на пазара на труда, европейски програми и проекти и международна дейност, както и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

На 28 февруари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по социални политики, младежта и спорта на Президента.

Владее английски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews