Смилов: Нормално е ЕС да е по-влиятелен от Москва (видео)

OFFNews 25 юли 2014 в 21:32 2949 9

Даниел Смилов.

ЕС е дълбоко демократична форма на управление, докато политическата наука все още търси име да категоризира управлението на Путин. То е един хибрид между демократична и авторитарна форма на управление - с все по-намаляващи в последните години демократични характеристики.

Това заяви преподавателят по политология в СУ Даниел Смилов в дискусията на тема „Отношенията ЕС - Русия: проблеми, възможности, перспективи“, организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО).

ЕС е наднационална формация и един много сериозен експеримент и в политическата теория, и в политическата практика. В Русия е обратното, там всичко се централизира. В последните години Путин и управлението му изведоха суверенитизма в държавна идеология, те се опитват да го наложат като правилния начин на разглеждане на политиката, както и на алтернатива на случващото се в Европа, каза Смилов.

Тази разлика се наблюдава и в опитите на Кремъл да договаря много неща директно с националните правителства, като заобикаля Брюксел, което е видимо и в контактите с България.

Старият континент до голяма е степен плуралистичен, без "единен европейски разказ за политиката", докато Русия особено през последните години се опитва да възпроизведе единен разказ за своята роля, за своята политическа приемственост от царско време до наши дни, коментира политологът.

Същевременно се наблюдава сближаване между Москва и крайнодесни популистични формации в Европа.

"Нормално е ЕС да има по-голяма тежест от Москва, дори размерът на икономиките е различен. Русия при най-добронамерени изчисления е с обема на икономиката на голяма европейска държава от характера на Великобритания. ЕС е многократно по-голяма икономика и с много по-голяма икономическа гравитация от тази на Русия. Но фокусирането на европейската зависимост в определени сектори като енергийния дава възможност на Русия да мобилизира бързо своите ресурси и да постигне бърз резултат. Асиметрията е двойна – от една страна ЕС е много по-значина икономика, от друга - Русия като потенциал да мобилизира ресурс и да го използва в кратък период от време, има известно предимство, което обяснява трудностите, които има ЕС в изработването на санкции по отношение на Русия", каза Смилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!