Калфин: Русия е много по-зависима от ЕС, отколкото обратното (видео)

OFFNews 25 юли 2014 в 20:51 5357 6

Ивайло Калфин.

Зависимостта на Русия от Европа е много по-голяма от зависимостта на Европа от Русия.

Това заяви Ивайло Калфин в дискусията на тема „Отношенията ЕС - Русия: проблеми, възможности, перспективи“, организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО).

От падането на Берлинската стена до ден днешен Русия и Европа са положили много усилия с цел изграждане на дългосрочно стратегическо партньорство, което да създаде сигурност в региона и по света. Тези отношения включват задължителна взаимозависимост, коментира Калфин.

Той посочи, че износът на ЕС за Русия в годините 2011-2013 г. е "около 110-120 млрд. евро годишно, а вносът за Европа е 2 пъти повече - 220-230 млрд. Инвестициите на ЕС в Русия са за около 190 млрд. евро. Това са близо 80% от чуждите инвестиции в Русия. Руските инвестиции в ЕС са около 76 млрд. евро, което е една икономически пренебрежима част от чуждите инвестиции в ЕС. 65% от вноса на Европа от Русия са енергийни ресурси, 45% от европейския газ влиза от Русия, 33% от нефта и 26% от въглищата. Русия изнася 88% от нефта си в Европа, 70% от газа си, 55% от въглищата си. 55% от целия износ на Русия отива в ЕС, 45% от вноса също идва от ЕС.

Това са проценти, които можем да открием само в страни членки на ЕС, аргументира се Калфин.

Според него Русия е загубила от началото на конфликта в Украйна 28 млрд. долара от "банковата капитализация на регистрирани в Русия компании".

Калфин изрази мнение, че Крим безспорно е анексиране на чужди територии, а "Русия парадоксално прави точно обратното на това, което се опитва да направи – докарва си НАТО до границата", което е проява на късогледство в политиката на Москва.

Калфин коментира и инцидента с малайзийския самолет, който по негови думи би трябвало да определи отношението на Европа към Кремъл, защото това е терористичен акт, в който са загинали близо 200 европейски граждани.

Третият етап от санкциите срещу Москва - най-сериозният - трябва да бъде решен спрямо резултатите от експертизата за това кой е свалил самолета, трябва да се обвърже с резултатите от проверката, защото Русия заслужава да бъде държана отговорна за действията на сепаратистите - включително и за възпрепятстването от тях на проверката. Защото сепаратистите получават морална и очевидно материална подкрепа от Русия, подчерта Ивайло Калфин.

Европа трябва да настоява за пълен достъп, обективен анализ и понасяне на отговорност от тези, които са извършили този акт, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!