Смяната на Янев със Заков: Кирил Петков греши, но няма как да не го подкрепим заради войната в Украйна

Четворната коалиция не се разцепи, ДПС обяви правителството за вредно, а ГЕРБ обеща "пак да го спаси"

Ружа Райчева 01 март 2022 в 13:43 11141 3

Снимка parliament.bg

Два месеца след съставянето на правителството първата оставка на министър е факт. Народните представители приеха предложението за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев днес по искане на премиера Кирил Петков и одобриха назначението на Драгомир Заков на поста.

От 217 гласували "за" бяха 184, против нямаше, въздържаха се 33-ма. След гласуването Заков се закле и встъпи в длъжността министър на отбраната.

Въпреки подкрепата на управляващите, пукнатините в широката коалиция започват да се виждат, след като Петков изненадващо смени предложението си за министър на отбраната в последния момент. Вместо обявения вчера Тодор Тагарев кабинетът издигна постоянния представител на България в НАТО от 2019 г. Драгомир Заков.

"Не е ясно кой взима решенията в тази коалиция, защото всеки си има позиция по всеки важен въпрос. Някой знае ли защо беше направена тази внезапна смяна?", попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Кой е Драгомир Заков? 

Премиерът представи биографията на новоизбрания министър на отбраната.

Заков има 20-годишен опит като дипломат в сферата на международната сигурност. От 2019 г. е посланик на България в НАТО. Има широка експертиза в сферата на международната сигурност, включително през Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ) и Организацията на обединените нации (ООН).

"Г-н Заков не само познава системата за сигурност, но и тя познава него", заяви Кирил Петков. 

През последните години Заков работи за налагане на системен подход за взимане на решение в системата на отбраната и за повишаване на противодействието на дезинформацията.

Той е завършил Френската гимназия в София, магистър е по икономика, специализирал е в Института на Европейския съюз за изследване на сигурността и в Женевския център по политики и сигурност. Говори английски, френски и руски.

Петков за мотивите си да отстрани Янев 

"Никой министър в това правителство няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук. Никой министър няма право да чувства, че е залог за стабилността на правителството - подобни изказвания няма как да се търпят от този състав на Министерски съвет. Това правителство не може да бъде залог или по някакъв начин вкарано в условност от когото и да било", повтори мотивите си Петков. Според него за Русия-Украйна трябва да се говори с правилните, а не със смекчаващи думи.

"Българското правителство очаква, когато има поне 3500 загинали военни и от двете страни на конфликта, когато има обстрел по наше малцинство, когато трябва да изкарваме хора в автобуси, това да се нарича война", заяви той. 

Българският интерес не е да сме по-ниски от тревата, а да се заявява ясно, когато някой нарушава международните закони. "Когато в една братоубийствена война от едната страна има потърпевши, а от другата - агресори, няма как да позволим никой министър да се чувства, че може да прави собствено мнение по тази тема", каза премиерът.

БСП подкрепя отстраняването на Янев, но Крум Зарков предупреди Петков, че греши

Депутатът на левицата Атанас Зафиров обърна внимание, че, за разлика от Петков, бившият министър-председател Бойко Борисов не е аргументирал смените си в МС.

"Ние ще гласуваме "за" предложената промяна, защото няма как БСП в този момент да хвърли България в криза. В този момент е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно управление. Няма как в такава обстановка министрите и премиерът да говорят на различен език", каза Зафиров и подчерта, че така БСП не дават негативна оценка на работата на Стефан Янев, а спазват коалиционното споразумение.

Съпартиецът му Крум Зарков зае обратната позиция и заяви, че отстраняването на Янев в такъв момент е грешка.

"Налагало ми се е и преди да се изправя пред хора, които уважавам, за да им кажа, че грешат. Днес ми се налага да го направя пред Вас, господин Петков. Мотивите, които изтъкнахте според мен са недостатъчни, а последствията за правителството ще са тежки", предупреди той. 

Зарков увери, че остава в управляващото мнозинство и тъй като е приел коалиционното споразумение, ще подкрепи решението, но моли премиера да се вслуша в критиките му. 

ДПС: Стефан Янев се оказа наличен удобен бушон

Според лидера на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ смяната на Янев идва без ясни аргументи от правителството.

"Позоваването на изявлението на Стефан Янев във Фейсбук е нелепо, при положение че министърът има официални изявления, включително в Народното събрание. Няма повод това да служи за аргумент за оставката. Не се ли оказа, че Янев е наличен удобен бушон?", попита реторично той. 

По думите на Карадайъ е крайно време да се каже, че правителството няма нито волята, нито капацитета да подобри живота на българските граждани. 

"Свидетели сме на едно безкрайно увлечено и неподплатено самочувствие, и хвалебствени слова по собствен адрес. В името на сигурността няма да искаме оставката на целия кабинет в това сложно военно време и ситуация, но ясно заявяваме, че това правителство е вредно за демокрацията и държавността", каза Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ: Всички ли министри ще се определят на "Дондуков" 2?

Бившият външен министър Екатерина Захариева се възмути, че народните представители са разбрали за смяната едва тази сутрин.

"Познавам и г-н Заков, и г-н Тагарев, работила съм с тях. Съчувствам в лично качество на проф. Тагарев, защото беше използван в тази тежка ситуация. А посланик Заков, който очевидно е приемливата кандидатура за президента Радев и БСП, се питам с цената на какво е така приемлива кандидатура", заяви тя. 

Захариева попита докога президентът ще определя състава на правителството. "Г-н премиер, ще Ви спасим и днес. Крайно време е от думи, анализи да минете към действия и дела", заяви Захариева.

"С такива приятели не ни трябват врагове, г-жо Захариева", отвърна ѝ Кирил Петков. 

"Посланик Заков е безспорен специалист в дипломацията, отбраната и сигурността. С тази биография би бил прекрасен кандидат за външен министър. Ще му пожелая успех, защото работата му ще бъде много тежка", заяви Христо Гаджев, който също поиска думата за изказване. 

Продължаваме промяната: Не сме срещу Русия, но няма как да замълчим, когато бомбардират цивилни 

"Държим да кажем, че не сме срещу Русия, но няма как да замълчим, когато руският президент Владимир Путрин бомбардира цивилното население и разрушава мирни градове. И руският народ не го иска - показват го с протестите си, хората излязоха и казаха "Не" на агресията срещу Украйна", заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той смята, че устойчиво решение на конфликта в Украйна може да се намери само чрез деескалация и завръщане на преговорната маса. 

"Ставаме свидетели на популистки действия и позиции, които имат за цел да уронят авторитета на нашата страна в името на тесни, ретроградни интереси. Нека в тези дни да не спекулираме с русофили и русофоби, да загърбим популизма", призова Андрей Гюров. 

Демократична България: Влизаме в нова епоха, тази смяна го отразява 

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов това правителство е било съставено в съвършено различна ситуация и различна представа за бъдещето, когато никой не е очаквал конфликтът в Украйна да се развие така. 

"Намираме се в радикално променена среда от гледна точка на самите представи за възможно и невъзможно. Смяната, която днес обсъждаме, е заради влизането ни в нова епоха. Тази смяна е рязка и нетрадиционна - адаптация на кабинета към една радикално променена реалност, която ще промени България, българската политика и международните отношения", каза Иванов.

Според него България ще трябва да дефинира по нов начин национален интерес и да разбере каква е цената на свободата. 

"Оттук нататък националният ни интерес е в единството ни към НАТО и ЕС, но не като лоялност към някой друг, а като платформи, чрез които ще осъществим интересите на България, като една свободна и суверенна държава", заяви съпредседателят на ДБ. 

Христо Иванов е категоричен, че не става дума за руско-украинска война, а за агресия на един диктатор срещу самия фундамент на международния ред. "Нашето противопоставяне е срещу политиката на Путин, но не срещу руския народ. Там продължава да има много учени хора, интелектуалци, които са против тази война", каза още той. 

Възраждане искат оставката на правителството

За лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов отстраняването на Янев напомняло на телевизионно риалити предаване на Доналд Тръмп. "Докато се упражняваме, може би хиляди наши сънародници загиват. Тук в крайна сметка не е школа по реториката. Не е редно да сме шеста, седма или осма подгласничка за сърцето на Америка", каза той, обяви се против смяната на Стефан Янев и поиска оставката на цялото правителство. Той определи като лицемерие осъждането на агресията само от руска страна. 

"Спрете, преди да ви спре историята! Дайте си оставката! Извършва се насилие над истината, не се случва нищо различно от това, което американците досега правиха!", призова лидерът на "Възраждане". 

Има такъв народ: Костадинов видно защитава руските интереси

Станислав Балабанов заяви, че ИТН категорично ще подкрепят решението за оставка на Стефан Янев. "Не става въпрос за каквито и да било “операции” в Украйна", каза депутатът. Той коментира, че Костадинов видимо защитава руските интереси, докато "Възраждане" преговарят "условията си за финансиране и рублите, които могат да вземат". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!