Служебното правителство планира отстъпки за картите за БДЖ и за обществения транспорт

OFFNews 17 декември 2022 в 14:01 2073 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов

Служебното правителство планира сериозни отстъпки за картите за БДЖ и обществения транспорт, обяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

До края на годината кабинетът ще обяви мерките, които вероятно ще засягат хора с доходи до 1000 лв.

Според него отстъпката от 25 стотинки за горивата е планирана лошо. Обмисля се дали тя да продължи да действа, но ако това стане, „няма да е на калпак".

По думите му парите за тази мярка са свършили в средата на ноември. Той добави, че България може да бъде наказана от ЕК, тъй като отстъпката се ползва само от български граждани.

"Има оплаквания от румънски граждани у нас, че мярката е дискриминативна", каза още той.

Никола Стоянов заяви, че Министерството на икономиката твърдо подкрепя идеята за компенсации за цените на природния газ и електроенергията, но това решение трябва да се вземе от депутатите. Работата на правителството е да се опита да държи цените в максимална степен поносими. Истината е, че дори с това увеличение през януари, цената на газа ще е една от най-ниските в целия Европейския съюз, посочи той.

Никола Стоянов каза още, че са осигурени количествата природен газ за зимата. Преди два месеца и половина въпросът беше ще има ли газ тази зима. Нямаше слотове, на които танкери да бъдат разтоварен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!