Служебният премиер: Правителството на Борисов беше и корумпирано, и некомпетентно

OFFNews 16 юни 2021 в 20:34 24565 5

Предишното правителство е било и корумпирано, и некомпетентно - това е мнението на служебния премиер Стефан Янев.

И двете. На практика корупцията, особено след анонса на американското правителство от 2 юни с така наречения закон Магнитски, този проблем не е национален. Той е наднационален, коментира в интервю за БНТ Янев.

От гледна точка на държавата, изглежда, че корупционната среда се създава на почти йерархична структура- тоест тя върви отгоре надолу, каза той.

И обикновеният гражданин, дори да е добронамерен и да иска да спазва съответния закон, когато правилата, регулациите, предоставени от държавата, го принуждават той да ги нарушава, и обикновеният гражданин се принуждава да влезе в корупционна среда, отбеляза служебният премиер.

Според него по време на управлението на предишното правителство е имало злоупотреба с огромни публични средства: "Говорим не за милиони, говорим за милиарди, които са непрозрачно раздадени предварително с договори, които предполагат някакво бъдещо действие."

Ако се погледне от гледна точка на цифрите и какво огромно количество обществен ресурс е отишло по едни бъдещи предполагаеми строителни или други схеми - тоест този ресурс е заделен. Този ресурс не влиза в реалната икономика. Този ресурс не подпомага предприемачеството, социалните програми... Ние имаме едно целенасочено действие на предходното правителство, което насочва огромни суми в схеми, които ние вчера нарекохме почти законна корупция, коментира Янев.

Оказва се на практика, че начинът на взимането на решения е ставало с някакви малки групи от хора, без да се ползва експертизата на специализираната администрация, каза той.

До голяма степен това може да се характеризира като тип управление, което не отговаря на стандартите, не отговаря на потребностите на хората да получават този резултат от управлението, който те очакват, обобщи Янев.

Премиерът е на мнение, че за 30 дни служебният кабинет не може да промени държавата, но "там, където има данни за престъпления, сигналите ще бъдат дадени на прокуратурата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови