Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Служебният кабинет намери пари за 50 лв. към пенсиите, за останалите мерки още не е ясно

Георги А. Ангелов 13 май 2021 в 14:45 7972 1

Пенсионерите ще продължат да получават по 50 лв. към пенсиите поне до края на мандата на служебния кабинет. Това съобщи служебният министър на социалните грижи Гълъб Донев, който направи изявление пред журналисти по време на първото заседание на правителството. Изключително тежко е финансовото състояние, но се договорихме, че пенсионерите ще продължат да получават по 50 лв. поне до края на мандата на служебния кабинет, каза Донев. Той добави, че това, което служителите в Министерството на финансите са успели да направят за един ден, заслужава адмирации. 

"Мярката за българските пенсионери е насочена към най-пострадали. Работим и по мерките за бизнеса и самонаетите лица. Ще ви помоля за 7-10 дни отсрочка за да проиграем сценарии", добави служебният министър на финансите Асен Василев. 

Истината е, че ако не заработи бизнеса, пари няма да има да за нищо, каза Василев.

Донев каза, че финансовата обезпеченост на финансовите мерки за преодоляването на кризата от пандемията е била до май и юни. Обсъдихме възможността за продължаване на икономическите мерки -  60/40 за бизнеса, който работи с намален оборот - и мярката 80/20 за туристическия, ресторантьорския и бизнеса със случайни превози. Обсъдени са и мерките за родители на ученици, останали в неплатен отпуск, тъй като децата им учат дистанционно.

След изявлението двамата министри се върнаха на заседанието без да дадат възможност за въпроси, един от които бе откъде са пренасочени парите за 50-те лева добавка към пенсиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови