Службите ни са в най-ниската готовност за терористичен акт

OFFNews 23 май 2017 в 11:24 4006 0

Службите са в най-ниската готовност за терористичен акт

Към момента няма непосредствена заплаха от терористични актове за страната ни. Това е потвърдено на заседание на Националния оперативен щаб, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително - оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.

Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво, което е ниско. Това означава, че наличната от службите информация предполага оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт.

Потвърдено е нивото на готовност по чл.20 от Закона за противодействие на тероризма – „зелена степен“ – постоянна готовност, и „жълта степен“ – за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура. Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани.

Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на Република България, на министър-председателя и на председателя на Народното събрание.

Сред загиналите при нападението в Манчестър снощи има и деца, съобщи британската полиция на брифинг рано тази сутрин.

Английските власти обявиха, че атентаторът е бил сам в зала Манчестър Арена, където снощи на концерт на Ариана Гранде взрив уби 22-ма души и рани близо 60 други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови