Словения ще посредничи в спора между България и Северна Македония

OFFNews 02 юли 2021 в 12:02 2551 2

Външният министър на Словения Анже Логар заяви, че една от първите му предстоящи визити ще бъде в България заради ветото на страната ни за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Вчера Словения пое от Португалия шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Анже Логар изрази надежда, че след извънредните парламентарни избори у нас ще бъде сформирано правителство с голямо мнозинство, така че да бъде работещо, в т.ч. и по този въпрос. Той подчерта, че спорните въпроси трябва да се решат между двете страни.

"Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните членки и няма да затрудни процеса на преговори, както и да отвори кутията на Пандора", коментира министърът.

Той припомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за започване на преговори и затова следващата стъпка трябва да бъде започването на междуправителствена конференция с тях.

Преди по-малко от седмица България отново потвърди, че продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушени. Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Държим и на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Според българското външно министерство страната ни е била принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвета „Общи въпроси". На същото заседание България даде положителна оценка за постиженията на Албания и каза своето „да" за приемане на преговорната й рамка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

03.07 2021 в 03:18

Външният министър на Словения Анже Логар заяви, че харесва аналният секс със сърбин отзад. Сигурно има право на толерастия, и да роди черно дете.
Не разбирам обаче защо избиван от сърбите народ, трябва да избива друг избиван от сърбите народ, в името на препоръчалите това избиване европци.

Първо да си покаже документа за джендърство, после ще говорим.

1806

1

Nick Ivanov

02.07 2021 в 13:23

Северна Македония не е изпълнила изискванията за започване на преговори...но пасаран! Нито словенци, нито португалци, ни шваби и джендъраци ще им помогнат на тия крадци и фашлификатори!