След заплахи за покушение Христо Грозев търси спасение в Северна Америка

OFFNews 16 февруари 2023 в 12:32 3935 6

Грозев

Снимка Getty images

Христо Грозев

След предупреждението на австрийските власти, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти, българският журналист от Bellingcat Христо Грозев е отлетял за Северна Америка от съображения за сигурност, пише Financial Times, като цитира самия Грозев. Не се уточнява къде точно ще се установи той.

"Преди няколко дни получих съобщение от мой приятел журналист. Транзит... току-що кацнах в Дъблин. Почувствах вълна от облекчение", пише той и обяснява, че лети от Австрия за Северна Америка. 

"При нормални обстоятелства това трансатлантическо пътуване на Христо Грозев щеше да е незабележимо. Тъй като роденият в България Грозев работи за разследващия сайт Bellingcat, той често кръстосва земното кълбо с цел проучване. Но това не са нормални времена. През изминалата година Грозев и колегите му многократно разкриваха тъмни събития в Украйна и Русия, използвайки техника за дигитално разузнаване, наречена разузнавателен анализ с отворен източник (Osint). Това накара режима на Владимир Путин да включи Грозев, 53-годишен компютърен маниак с остро чувство за хумор, в списъка на "най-издирваните", коментира изданието.

Грозев обяснява, че руски убийци го преследват във Виена, където живее повече от 20 г., с помощта на местни сътрудници. Австрийските власти са били на мнение, че не е в безопасност там.

"Личните ми данни са били достъпни за вече бивш служител на австрийската служба за сигурност по нареждане на руското разузнаване", продължава той. 

Financial Times коментира, че историята с българина е малка част от мащабна операция за всяване на страх след непровокираното нахлуване на Русия в Украйна, но тя говори за "изключителната смелост, която някои журналисти проявяват в стремежа си да разкрият истината за бруталната руска война както в Украйна (където много репортери бяха убити), така и в самата Русия и в нейната по-широка орбита (където опозиционерите са хвърлени в затвора, заглушавани или изгонени)".

Европейските правителства се опитват да се противопоставят на това като експулсират руски дипломати.

Христо Грозев участва в разследването на опита за убийство на кремълския критик Алексей Навални, който в момента излежава присъда в затвора. Също така и в разследването на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Тези и други журналистически материали му спечелват обявяването за нежелан в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

9

НЕМА ТАКЪФ

17.02 2023 в 14:23

Отивай там и си живей живота ! Противниците ти да го дуат ! К ъ с м е т !

10298

8

AntiZ

16.02 2023 в 18:56

Помага му спиритичната. И тя турга по 10. Тия двете са от женската квота на Ганьовските Еничари на Република България (герб). Някой ще ме упрекне в сексисзъм, ама бас хващам, че банкянския простак го избират основно жени. Те па едни жени...

345

7

Джендо Джедев

16.02 2023 в 14:55

Колко бях прав за включването на ордьовърния трол... Такива несложни органиZми не са трудни за разгадаване. :D

И пак си сложил самичък плюсчета... :D

706

4

order

16.02 2023 в 13:50

Ееее анти шпионите се задействаха...

706

3

order

16.02 2023 в 13:49

Дядо му Гочо Грозев ... цял Пловдив и Пловдивско го знаят!!!

345

1

Джендо Джедев

16.02 2023 в 13:06

Ама те рашистите не правят такива работи, бе, няма страшно! ;)

Очаквам ордьовърчето да се включи със страшна сила по темата. :D