След втората среща между ДБ и ИТН: Важните преговори тепърва предстоят

OFFNews 26 юли 2021 в 16:12 4488 0

След експертната среща между "Има такъв народ" и "Демократична България" разговори по основните спорни теми като избор на главен прокурор и прекратяването на мандата на ВСС отново не са водени. Постигнато е съгласие за нуждата от конституционни реформи, които бяха заложени в програмите на двете партии.

Надежда Йорданова от "Демократична България" съобщи, че в следващите дни предстоят нови разговори. "Имаме нюанси в някои от позициите. Разговорите продължават", допълни тя.

Промяната в специализираното правосъдие е важна и за двете формации, но "имаме нюанси относно това какъв модел да се възприеме и как точно да се уреди статутът на магистратите след реформата", заяви още Йорданова.

Въпросът за пряк избор на главния прокурор, за каквато промяна настояват от "Има такъв народ" и е една от основните спорни точки между ИТН и ДБ, не е поставян, съобщи още Надежда Йорданова от "Демократична България".

По отношение на прекратяването на мандата на ВСС от "Демократична България" ще настояват това да не е самоцел. 

"Самоцелно прекратяване на мандата, неговото скъсяване и прекратяване, поставя много въпроси, включително проблеми, включително и конституционни... гледаме с притеснение към един такъв подход", добави тя. 

Това не са преговори, а експертни разговори и "обмен на позиции", каза тя в отговор на въпрос дали има предложение на "Демократична България", което от ИТН категорично отхвърлят. Йорданова подчерта още, че цел на разговорите не е подписването на споразумение между двете формации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови