След размяна на обвинения в пленарната зала: ИТН няма да подкрепи правителство на БСП

Йорданка Веселинова 01 септември 2021 в 11:25 2854 2

ИТН няма да подкрепи мандата на БСП, съобщи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Изказването му идва на фона на предстоящата среща между двете формации днес.

"Ние след малко, като отидем на среща, ще Ви потвърдим, че няма да подкрепим правителството на БСП", заяви той и допълни, че с действията си партията "опитва да спаси Бюрото на Гешев, НСО да продължава да варди всякакви хора като Цвета Караянчева и Бойко Борисов, и ще спасите да не се закрият специализираната прокуратура и спецсъда. Всичко друго е лицемерно плямпане."

БСП и ИТН си разменят взаимни обвинения от началото на днешното заседание, като любопитните реплики варираха от "конгрес на БКП" до "шоколадови бонбони и цветя за Гешев".

"Да не сте станали адвокат на Нинова", обърна се Йорданов към Тома Биков от ГЕРБ и допълни: "Да не се окаже обаче, че сте станали адвокат на дявола." Станев, типично в стила на партията си, реши да е оригинален в речта си от трибуната и да разкаже притча, след края на която обобщи, че хората се чувстват неловко от "голата истина".

Виктория Василева пък коментира, че актуализацията на бюджета не трябва да се прави прибързано. Така тя отхвърли двете предложения на БСП - или излъчване на правителството, или актуализация на бюджета.

"Нека да си държим на думата, когато говорим за държавния бюджет, да не подхождаме по този начин популистки и да бързаме с предложения от днес за вчера, нека освен бърза, тази актуализация да бъде качествена", допълни Василева.

От ИТН по-рано заявиха, че се чувстват като на конгрес на БКП. Председателят на бюджетната комисия - Любомир Каримански от ИТН, пък заяви, че "г-жа Нинова едва ли не задължи комисията кога да работи и кога да не работи". 

Георги Свиленски от БСП го репликира с думите, че "на много хора вероятно им е било мечта да бъдат делегати на конгрес на БСП".

Той попита попита и какво се е променило от миналия петък до днес, след като 31 депутати от комисията са гласували графика за приемане на бюджета, а изведнъж БСП иска нови срокове.

Тошко Йорданов пък реши да не коментира актуализацията на бюджета, а вместо това се обърна към обществото: 

"Уважаеми сънародници, тоя парламент е пълен с лицемери. Днешният ден е ден на лицемерието на БСП", заяви той.

Според него, ако този парламент не бъде съкратен, както призова Корнелия Нинова, той може да приеме закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, да извади бюрото за защита от прокуратурата, да бъде приет нов закон за НСО.

"Ето затова БСП драпат заедно с ГЕРБ, а може би и с ДПС (...) ГЕРБ и БСП са в комплект, така както бяха и в предните парламент", заяви той.

Тошко Йорданов обобщи, че "ако предложението мине, БСП трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Гешев".

След изказването на Йорданов думата взе Корнелия Нинова, която пък реши да легитимира партията си с изказването на Слави Трифонов, който в едно от изказванията си определи БСП като най-диалогичната партия в НС.

След това председателят на ПГ на ИТН взе отново думата и каза, че изказването на Слави е било валидно, когато БСП се е държала като нормална партия. Той каза още, че Нинова е виждала кабинета на Слави Трифонов отвътре.

След това тя взе думата и заяви, че това е било преди 10 години, когато е гостувала в "Шоуто на Слави".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

01.09 2021 в 11:52

Който е вкарал Бунака от Ямбол в Парламента трябва да се срамува...този освен,че е простак,други качества няма...е,всъщност може и да пише и да чете...5-ти клас,това е,дотук е стигнал и развитие след това-нула.....Срам и Позор,Тошко....