След кавга при премиера: Симеонов остава

OFFNews 25 юли 2018 в 12:12 10669 5

След кавга при премиера Симеонов остава

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда е имало кавга между вицепремиера Валери Симеонов и лидера на "Атака" Волен Сидеров. Двамата се скарали в присъствието на всички министри, научи OFFNews. Напрежението между двамата идва след взаимните обвинение в лобизъм, които те си отправиха. 

Според Валери Симеонов внесените от "Атака" промени в закона за приватизацията са лобистки и обслужват бизнеса на Кирил Домусчиев. От своя страна Сидеров обвини Симеонов, че е лобирал за Цеко Минев заради концесията на ски пистите в Банско. Сидеров дори намекна за смяната на Симеонов и го упрекна, че убива българския бизнес с акциите си по нощните барове в морските ни курорти.

Днес разправията между двамата се е пренесла и в присъствието на премиера и останалите министри от кабинета. Бойко Борисов не е взел страна, но по информация на OFFNews към момента Валери Симеонов запазва поста си.

По-рано през деня Борисов заяви позицията си по скандала. След като във вторник нареди на депутатите от ГЕРБ да променят промените в закона, в сряда той припомни, че правителството води дело срещу фирма на Домусчиев. 

„На 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за 2017 г. в размер на 2,4 млн. лева за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред ВКС на решение на Арбитражния съд, постановено към „Кей Джи маритайм шипинг”. Ако сме искали редник Киро или редник Райън, или който и да е да пазим, е нямало да заведем тези дела”, аргументира се Борисов.

В началото на юли Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил производството по искането на компанията - собственик на Български морски флот за промяна на приватизационния договор от 2008 г. Компанията "Кей Джи Маритайм Шипинг" на братята Кирил и Георги Домусчиеви искаше са се предоговорят редица клаузи на контракта заради влошени условия на пазара на превозите по вода. 

Преди две години арбитражът към БТПП се произнесе в полза на Домусчиеви, но по личното настояване на вицето Симеонов правителството задели 2.4 млн. лв., с които заведе ново дело във Върховния касационен съд. Магистратите върнаха решението в арбитража БТПП, който не потвърди собствената си позиция от 2016 г.

По този начин, исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с Български морски форт са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата.

Според Симеонов сега ще се наложи на Домусчиеви да платят неустойка от около 58 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

26.07 2018 в 23:04

Сидеров е като пинчер - злобарче е. Само разлайва кучетата.

15414

4

Hihi1981

25.07 2018 в 17:35

Тия са толкова смотани,че сами се прецакват!От което не следва,че печеливши ще сме ние!!!???

10952

3

Мойри

25.07 2018 в 16:13

От какви национални идеали се ръководят нашите управляващи.

17156

1

aviatora

25.07 2018 в 13:12

Тези маймуни са абслолютни престъпници!!!