След като каза, че няма пари Комитова намери 9 млн за протестиращата пътна фирма

Ружа Райчева 05 октомври 2021 в 17:22 2845 1

Снимка Пресцентър МРРБ

„Автомагистрали - Черно море“ АД ще получат 9 млн. лв. до края на седмицата, а средствата ще бъдат преведени към фирмата от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Няколко часа по-рано Комитова беше на друго мнение. "Нямаме възможност в бюджета да заплатим този труд. Много ми е тъжно, с вас съм в тази стачка, нищо, че съм вътре в сградата, заяви Комитова пред протестиращите.

Според пресцентъра решението за изплащане на сумата е взето по време на среща на регионалния служебен министър арх. Виолета Комитова и зам.-министъра Валентин Граматиков с представители на протестиращите служители на компанията и на „Иса 2000“ ЕООД. Поводът са забавените разплащания за изпълнени дейности по ремонта на автомагистрала „Тракия“ в участъка Чирпан - Стара Загора.

На срещата присъстваха и председателят на АПИ Ивайло Денчев и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ Иван Станчев.

"Вярно е, че това е малка част от всичко, което се дължи за вашия труд, за който, като граждани на България, сме ви благодарни. Търсим начин плащането да се случва, но се натъкваме на документи, които го ограничават, макар парите да са осигурени. Има различни начини да излезем от тази ситуация. Освен деветте милиона лева до края на седмицата, ще намерим и други пари, които също ще се разплащат в кратки срокове", обяви Граматиков пред протестиращите след срещата.

Ще бъде сключено споразумение между АПИ и "Автомагистрали" за дължимите плащания по ремонта на магистралата с тристранни споразумения с конкретни ангажименти и срокове.

Виолета Комитова е категорична, че от министерството работят по това изпълнените дейности да се платят. 

"Имаме много необезпечени финансово договори. Предишното правителство е възложило много работа за над 1 млрд. лв., имало е 382 млн. лв. за 2021 г., но ги е изхарчило до 30 април. Затова сме изправени пред тази ситуация", каза още регионалният министър.

Днес повече от 100 служитeли нa "Aвтoмaгиcтрaли-Чeрнo мoрe" и "ИCA 2000" протестираха пред сградата на МРРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови