След дълги спорове в НС: Временна комисия по случая Росенец ще има

Елена Николова 22 юли 2021 в 12:20 3856 0

Снимка Архив

След ожесточен дебат парламентът реши да създаде Временна комисия, която да разследва "незаконосъобразни действия и бездействия" на територията на Лесопарк „Росенец“.

Предложението беше прието със 193 гласа "за", 1 "против" и 12 въздържали се.

По предложение на ДБ в комисията ще има 12 членове, по двама от всяка парламентарно представена партия, сред които Даниел Митов, Атанас Зафиров, Калоян Янков, Хамид Хамид, Светослав Колев, Данаил Георгиев и др. 

Преди това от ДПС предложиха Комисията "Росенец" да разшири дейността си и да разследва и други незаконни строежи на територията на страната. От партията поискаха да се проучат фактите около строежите в созополската местност "Буджака" и имота на Иво Прокопиев там. 

"Трябва да се види дали се изливат фекални води от имота на Иво Прокопиев към плажа в райския залив"", заяви Севим Али от ДПС. 

Искането за разширяването на обхвата на комисията стана причина за поредица остри реплики между представители на ДПС и ДБ.

Христо Иванов отбеляза, че дейността на комисията е насочена да покаже действията и бездействията на българските институции.

"Росенец ще бъде отделна комисия, а вие можете да си направите каквато искате отделна комисия да разследва защитените зони в страната", категоричен бе Иво Мирчев от ДБ. 

"Това е първото смокиново листо за подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации. Колкото и да правите дебати, вижда се, че не можете да вземете едно решение без колегите от ДПС", заяви депутатът Тома Биков от ГЕРБ към десните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови