Славов: Решение на КС може да спре избора на нов главен прокурор

Министърът на правосъдието помогнал на Сарафов да влезе в кабинета на главния прокурор, където още бил Иван Гешев

OFFNews 23 юни 2023 в 12:44 1732 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/архив

Министърът на правосъдието Атанас Славов

Очаква се другата седмица Конституционният съд да се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за намаляване на броя на гласовете във ВСС от 17 на 13 , с които да бъде избиран и освобождаван главния прокурор. Ако КС допусне делото, процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна. 

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в пленарна зала, като коментира решението на Висшия съдебен съвет от вчера изборът на нов обвинител № 1 да започне веднага и да приключи до Димитровден. 

В отговор на депутатски въпрос Славов заяви, че той няма да предлага кандидатура и да легитимира тази процедура, защото ВСС е с изтекъл мандат, не се ползва с голямо доверие не само сред обществеността, но и сред магистратите, водят се разговори за конституционни промени, обсъжда се и вариантът изобщо да няма главен прокурор, а и има внесен в Народното събрание проект за конституционни промени от ДПС. 

Думите му предизвикаха Петър Петров от "Възраждане" и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" да заявят за пореден път, че разговори с техните парламентарни групи по този въпрос изобщо не са водени. 

В отговор Славов отново заяви, че конституционните промени трябва да бъдат обсъдени с всички ПГ и ги призова да се включат в разговорите. 

Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, а министърът на правосъдието да не е и главен прокурор, смята още министър Атанас Славов.

Той обясни още, че най-добре "правният спор" във ВСС кой може да избира и.ф. главен прокурор може да бъде решен от Върховния административен съд и затова той ще заведе дело за избора на Борислав Сарафов. 

Министърът на правосъдието разказа още, че на 6 юни, след избора от прокурорската колегия на Сарафов, той му се е обадил, за да помоли да му се осигури достъп до кабинета на главния прокурор, кодето още се намирал освободеният вече Иван Гешев.  Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до помещенията на Главна прокуратура", обяви още министърът на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки