Слави: Незаконният кей на Доган на Росенец ще бъде съборен заради Гроздан Караджов

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2022 в 19:35 5441 10

Слави Трифонов

Снимка ИТН

Слави Трифонов

"Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставка на регионалното развитие от “Има такъв народ”, ще бъде съборен незаконният кей на Ахмед Доган на “Росенец”. Иначе “ние сме ДПС”, а всички останали са “Промяната”. По делата им ще ги познаете."

Това написа във фейсбук профила си лидерът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

По-рано днес Гроздан Караджов, също във фейсбук профила си, коментира, че са свършили каквото са обещали.

„Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженери водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се постопли!“, написа регионалният министър в оставка.

Фактите по казуса

След проверка на удължението на кейовата стена в лесопарк "Росенец" Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас е съставила на 23 юни констативен акт за установени нарушения - липсата на необходимите строителни книжа, като има само Подборен устройствен план - парцеларен план, с което е финализирана проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от 22 март, заявиха пред БТА от ДНСК.

Проверяваният строеж е "Удължаване на кейова стена – пристан за лодки и яхти", който се намира в поземлен имот по кадастрална карта и кадастрални регистри на Бургас. Извършител е"Хермес Солар"ООД, строителят е неизвестен, за строителния надзор няма данни, показва справка в документа на РДНСК-Бургас. Констативният акт е основание за започване на административно производство по Закона за устройството на територията, което може да бъде обжалвано. След края на съдебните процедури ДНСК може да издаде заповед за премахване на незаконния обект, коментираха от дирекцията.

На 22 март ДНСК установи, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Държавният строителен контрол не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море, посочиха тогава от ДНСК.

С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части - северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът "Кейова стена" представлява стоманобетонна подпорна стена - вълнолом и стоманобетонен кей с "Г" образна форма, съобщиха на 22 март от ДНСК. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м. От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

На 22 март от ДНСК информираха също, че вследствие на проверката държавният строителен контрол ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване, обхващащо и подводната основа на имота "Кейова стена" и въз основа на данните от обследването ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

130

10

230 млрд баксов

06.07 2022 в 09:19

Браво, айде сега и закона за КПКОМПИ с шев Бойко Рашков и няма да си ДПС

-8490

8

Дъното копаеш Славчоооо

1615

7

хr4

05.07 2022 в 22:18

Заради това ли Шефа си продава яхтата? ;)

1810

6

Maxim

05.07 2022 в 20:57

Е, това толкова нагло. Все едно да кажеш, че Хитлер е освободил евреите от концлагерите. Проста учиндолска к.рва.

8367

5

IvanofRumen

05.07 2022 в 20:32

От дни ме мъчи един въпрос. Кой от двете мутри е по - голям простак интелектуалеца от Банкя или капацитета от Учин дол?

5504

4

pisnamiotmutri

05.07 2022 в 19:55

Както преди десетина години Борисов събори барбекюто на същия шеф Ахмед. Прах в очите за хора с къса памет.

-160

3

редовно четящ

05.07 2022 в 19:52

Лъжлив учиндолски с@лтак!

2259

2

Mateevk

05.07 2022 в 19:47

Ей, просто елементарно човече, и ти имаш огроен принос да се стигне до сегашно тотално опростачване на политическата ни сцена. Разрушаването на кея е дело на българското правителство начело с Кирил Петков и министър на МРРБ Гроздан Караджов, така както приемането на френскто предложени и падането на ветото е дело и заслуга на същота правителство и външния министър Теодора Генчовска. Същото е с изгонването на 70-те руски дипломати, окачествено от твоя Тошко като второ национално предателство! Нима не схващаш какви исторически неща сътвори правителството, което ти оплю и свали - правителството и с твоите министри вътре в него?

1274

1

ваксиниран

05.07 2022 в 19:44

Мажи, те тъпанарите няма да се усетят. Овчар нещастен.