Скандал в парламента: ГЕРБ прати БСП в Северна Корея, Кутев посочи 18 гербаджии комунисти

Антония Чорева 31 май 2017 в 10:04 8044 31

ГЕРБ излезе с остра декларация срещу БСП от парламентарната трибуна, която предизвика скандал в пленарната зала. Декларацията прочете депутатът Спас Гърневски в отговор на думите на червения депутат Антон Кутев от миналата седмица. 

Миналия петък Кутев атакува депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и лидера на партията и премиер Бойко Борисов. 

"По време на парламентарния контрол миналия петък депутатът Антон Кутев прочете безпрецедентна декларация от името на БСП, която беше преливаща от злоба. “Най-краткото определение на думата “шайка” е “група хора, обединени от престъпни цели”. “Според мен ГЕРБ са точно шайка – неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата си...”. “Какъв Премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години?” Уважаеми колеги от ГЕРБ, Надявам се разбирате, че тези думи не са мои. Те са написани през 2013 година от ваш колега, бяха само част от острите думи на Антон Кутев.

Днес ГЕРБ му отговори, че червената група сее напрежение и конфронтация в обществото. "45 години комунизъм, диктатура и преход българският народ е наясно че основните характеристики на партията са арогантност и наглост. Българските комунисти са избивали елита на нацията", каза Спас Гърневски и се обърна директно към лидера на БСП Корнелия Нинова: "Г-жо Нинова, онези от партиите, които в предизборната кампания заложиха на злост, реваншизъм, популизъм, съвсем закономерно загубиха, защото народът ни е достатъчно зрял да прецени кой е гарант за европейското развитие на България". И депутатът от ГЕРБ напомни: „Докато яздихте черния жребец на мегдана и се изявявахте в ролята на Жана д‘Арк с победно копие в ръка, докато плашехте народа, че ще бъдете следващия премиерът, Бойко Борисов заяви: „Радвам, се че най-накрая и социалисти разбраха, че България има наследени от доста десетилетия тежки проблеми“.

"Призовавам да спрем напомнянето на историята, България днес е свободна, независима и демократична държава. А страната е изправена пред сериозни изпитания, които бихме преодолели само с волята на цялата политическа система", прочете още Гърневски. А през това време в отговор на протест червените депутати започнаха да бият по трибуните. Гърневски се върна и в годините назад, като припомни на "другарите и другарките" от БСП, че от окупацията на България през 44 г. са минали много години, в които три поколения на БСП са били на власт - от "бащите на номенклатурата, които са разграбили държавата до достойните внучета, проповядвали морална справедливост и социална нравственост".  

В заключение ГЕРБ каза на БСП: "Вашата партия може да спечели избори или в Северна Корея, или в Сибир. Не знам дали за тях това е добре, но в България ще настане мир".

Депутатът от БСП Антон Кутев поиска да отговори, но първоначално председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ не му даде думата. После му позволи да се изкаже под формата на отговор, като на два пъти му спираше микрофона от трибуната.

Все пак Кутев успя да отговори, че се е опитал миналия петък да бъде толерантен и нарочно се е въздържал да спомене името на колегата от ГЕРБ (Антон Тодоров), но е "факт е, че те сами са се разпознали".

"Ние никога не сме били членове на БКП, обаче Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 от ГЕРБ са били. Вдигнете си ръцете. Защо се криете. Не е лошо, че сте били членове на БКП, а че допускате това говорене в обществото", призова Антон Кутев няколко пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!