Ска Келер представи доклад за корупцията и разкритикува Нено Димов

Мартин Георгиев 09 февруари 2018 в 11:50 6354 0

Снимка OFFNews

Германският евродепутат от групата на "Зелените" Ска Келер представи доклад за корупцията у нас.

Документът цитира проучвания, според които България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и на 75-то място от всички държави в света ( според Асоциация "Прозрачност без граници"). Това пряко оказва влияние върху индекса на свободата на медиите у нас - България е на 109-то място по медийна свобода в света, което ни нарежда на последно място в ЕС.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта. 

Посочва се още, че Специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния през 2015 г. е повдигнала 1250 обвинения срещу държавни служители, сред които са един министър-председател, петима министри, 16 депутати и 97 кметове и зам.-кметове. За сравнение, българската прокуратура е образувала едва 8 обвинителни акта за корупционни практики в рамките на една година.

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото. Тя даде пример с Малта, където наскоро беше убита журналистката Дафне Каруана. Келер каза още, че всяко едно правителство трябва да работи максимално срещу корупцията. Тя беше категорична, че не се меси във вътрешните работи на България, а и върши работата, тъй като ЕС е съюз на ценности и закони.

Ска Келер изрази опасения по повод скептицизма на екоминистъра Нено Димов за екологичните промени. Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.

На събитието присъстваха още съпредседателят Борислав Сандов и Зарица Георгиева от "Зелените" и адвокат Александър Кашъмов, който е автор на доклада  "Борбата с корупцията: от ангажименти към действие".

Борислав Сандов добави, че "Зелените" ще предприемат конкретни стъпки по доклада.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови