Синя София определи блокирането на СОС като безотговорно

OFFNews 19 декември 2023 в 10:17 894 0

Вили Лилков

Снимка БГНЕС/архив

Призоваваме водещите политически формации в СОС да спрат с нападките помежду си и да започнат конструктивен диалог, за да не се превърне кризата в СОС в криза и на Столична община.

Това се казва в позиция на общинските съветници от „Синя София“ Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков за политическата криза в Столичния общински съвет. 

В текста се казва още: 

СОС за пореден път не постигна разбирателство относно избора на председател, който бе отложен за 11 януари 2024 г.

Политическата формация „ПП-ДБ-Спаси София“, която беше водеща в преговорите между политическите групи в СОС, не успя да формира мнозинство за управление. Това доведе до ситуация, в която:

СОС няма избран председател и зам.-преседатели и не е структуриран председателския му съвет.

Не са избрани Постоянни комисии на СОС, без чието становище е невъзможно докладите на общинските съветници и администрацията на Столична община да бъдат обсъждани и приемани от СОС. 

Ежедневно в СОС, от септември до днес, се трупат десетки доклади по важни градски проблеми без решение. Зад тях стоят проблемите на хиляди хора и остава блокирана работата на много институции, както и на бизнеса.

План-сметката за чистотата на Столична община няма да се приеме. Срокът за нейното разглеждане по закон е до края на настоящата година и ще се наложи за 2024 г. да се работи по план-сметката от 2022 г., тъй като и за 2023 г. план-сметката не бе приета. Това ще доведе до понижаване качеството на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, метене, миене, почистване на сняг и т.н.

Кметът е длъжен да представи за одобрение от СОС на структура на общинската администрация, което явно скоро няма да се случи и така ще се блокират евентуалните реформи в управлението.

Скоро няма да бъде внесена и Програмата за управление на кмета, която той по закон е дължен да представи пред СОС и която пряко е свързана с бюджета за следващата година.

Блокирането на СОС и нежеланието за нормален диалог между основните политически формации ще доведат до това, че вероятно ще се забави и обсъждането на „Бюджет 2024 г.“.

Кметът Васил Терзиев заяви категорично, че Столична община ще загуби сериозна финансова безвъзмездна помощ, ако до края на 2023 г. не бъдат разплатени извършените дейности по редица европроекти. Разплащането може да стане само с решение на СОС, който без избран председател не може да вземе решение за тази цел.

На среща на представителите на политическите сили в СОС „Синя София“ подкрепи предложението за провеждане на заседание на 20 декември 2023 г. за избор на временен председател на СОС до приемане на бюджета за 2024 г. и за избор на паритетен прицип на Постоянните комисии на СОС и техните ръководства, дори и временни. Целта бе СОС и комисиите да заработят, за да избегнем рисковете, посочени по-горе. Така ще дадем и повече време на основните политически формации за изглаждане противоречията помежду им и намиране на формула за управление. Мнозинството реши друго! Това е безотговорно! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки