Симеонов: Граничарите помагат на бежанците да минават границата ни

OFFNews 15 март 2016 в 19:25 4204 6

Бежанците, които минават българските граници, правят това с помощта на българските граничари. Това заяви пред bTV съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, като допълни, че вече е подал сигнал по въпроса на вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

"Балканският маршрут" вече е затворен завинаги, но няма опасност бежанският поток да се прехвърли през България, категоричен е Симеонов. 

По думите му затварянето на маршрута е добра новина и е първа стъпка за решаването на мигрантската криза, като това е големият успех на унгарския премиер Виктор Орбан. 

Орбан е оказал съдействие за затварянето на границата между Македония и Гърция и е спонсорирал изграждането на оградата по границата. Освен това благодарение на неговите усилия Гърция е изолирана от Европа, за да стане "пристанище за бежанците", коментира Симеонов. 

Това е неговата стратегия от дълго време. Той беше наясно, че Гърция съзнателно стимулира бежанския поток и пренася целенасочено бежанци, защото до лагера в Идомени няма построен път, но има жп линия. Гърците печелят от бежанските потоци, защото вземат парите на бежанците, за да ги качат на фериботите от островите до Солун и Кавала, а по-късно ги таксуват и при качването на влаковете за границата с Македония, допълни съпредседателят на Патриотичния фронт. 

Заради икономически причини Гърция няма да изпраща основния поток на бежанците през страната ни, а през Албания, с която няма голям стокообмен. Затова не трябва да се притесняваме за възникването на бежанска криза у нас, категоричен е политикът.

Той подчерта, че бежанците, за които говорим постоянно, не са от най-бедните съсловия на Ирак или Сирия. Не е нормално мигрантите да грабнат децата и портмонетата си и да пътуват 4000-5000 километра. Това не са бежанци, а авантюристи, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови