Симеонов: Бесен съм на прокуратурата, че иска отстраняването на зам.-министър Попов

OFFNews 13 септември 2018 в 20:36 3748 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Валери Симеонов

Бесен съм, че прокуратурата иска отстраняването на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов, заяви пред bTV вицепремиерът Валери Симеонов.

Ангел Попов е предложен за поста лично от Симеонов.

Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския районен съд искане за отстраняване от длъжност на заместник-министъра на транспорта. 

"В хода на досъдебното производство е установено, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро, Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт." - съобщиха вчера от пресцентъра на прокуратурата.

Близо година, след като е подаден сигнала, прокуратурата излиза с обвинителен акт. За това, че той е получил 8000 евро. Няма свидетели, няма белязани пари, няма никакви доказателства. Има един човек, който е с доста сериозна слабост към алкохола, който е подал сигнал, когато Ангел Попов е назначен за зам.-министър. Март месец тази година прокурор Илиян Лефтеров отхвърля искането за отстраняване от длъжност, защото то не отговаря на чл.69 от НПК. Шест месеца по-късно същият прокурор казва, че има нови обстоятелства и Попов трябва да бъде остранен от длъжност, а такива няма, коментира днес вицепремиерът.

Според Симеонов зам.-министърът ще бъде оправдан в съда и ще остане на поста си.

Това нещо се прави, за да се плюе срещу Ангел Попов и косвено срещу Валери Симеонов. Аз си задавам въпроса: дали това не е свързано с атаките, които съм подготвил срещу хазарта и Васил Божков, братя Домусчиеви, които загубиха възможността да ощетят държавата с 58 млн. лева, каза вицепремиерът.

Същевременно Валери Симеонов благодари на премиера Борисов, че го е поканил да присъства на разговора между него и Александър Манолев, който днес се отказа да стане министър на транспорта.

Аз предложих Манолев да не се оттегля, изпълнителната власт не трябва да робува на нападки от медии, заяви още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови